[Uppdaterat 2011-04-13] Statliga Rymdbolaget stuvas om lagom till 50 årsdagen av Jurij Gagarins rymdfärd. Enligt nybildade SSC:s hemsida blir nu Rymdbolagets tidigare divisioner och dotterbolag delar i en och samma koncern. Den nya konstellationen presenteras enligt amerikanska rymdbloggen Parabolic Arc under andra dagen på det pågående National Space Symposiums i Colorado, USA. Presskonferens blir det kl 21 svensk tid. Bland SSC-bolagen som vd Lars Persson presenterar för den amerikanska rymdbranschen blir de som borde blir kassakor för Sverige, NanoSpace (som ligger bakom Prisma-satelliternas pyttemotorer) och ECAPS (som tagit fram gröna bränslet HPGP). Ledningen och styrelsen för SSC är så vitt jag kan se desamma som för Rymdbolaget. Har detta någon påverkan på den planerade försäljningen av Rymdbolagets satellitverksamhet?
Nej, säger SSC:s informationschef Anna Rathsman, just nu på plats i Colorado. Hon förklarar i ett mejl att nylanseringen handlar framför allt om ett nytt varumärke.
– Forsäljningen har dragit ut pa tiden men pågar fortfarande, skriver hon.

Än så länge finns alltså divisionen Satellite Systems kvar i sin helhet och regeringens krav på lönsamhet över alla verksamhetsområden gäller även för SSC. Vi får se om det händer något mer innan årsstämman den 29 april.

SSC:s nya hemsida är förresten helt och hållet på engelska. Kanske tror man att det räcker nu med att automatöversätta med Google Translate, inlägg Wikipedia och – bisarra tanke – rymdmedier som Populär Astronomi.

6 KOMMENTARER

 1. Verkligen intressant research du gjort om SSC och den nya webbplatsen. Jag reagerade också på att det inte finns någon svensk text alls.
  Jag ställde några frågor till Olle Norberg nyligen om satellitdivisionen och tolkade svaren som att en försäljning ska genomföras. Men jag hoppas det inte blir så.

 2. Hej Ariel! Varför frågade du Olle Norberg? Han är generaldirektör för Rymdstyrelsen och har absolut inget att göra med Svenska rymdaktiebolaget som SSC fortfarande formellt heter.
  Fråga hellre VD Lars Persson eller styrelsens ordf. Olof Rydh. Det är dessa två som ska ge svar på dylika frågor.

 3. Replik till Anders Classon: Nu var det här ingen formell förfrågan. Jag pratade en kort stund med Norberg på Fjärranalysdagarna nyligen. Jag frågade: Har du hört något nytt, och hans svar var en vänlig variant av ”Inga kommentarer”. Jag har redan intervjuat Olof Rydh 9 oktober 2010 om försäljningen av satellitdivisionen och publicerat intervjun på min webbplats http://www.arielspace.se. Och: jag har ju rätt att fråga vem jag vill om vad jag vill, eller hur? Vänliga hälsningar.

 4. Hej Robert Cumming!

  Jag ville bara kommentera att bolaget heter SSC kort och gott.
  Eftersom domänen ssc.com redan var upptagen sedan många år tillbaka av datakonsulterna Specialized Systems Consultants, så har vi valt domänen sscspace.com istället.
  Tack för en bra publikation!

  Mvh // Fredrik Säterby på SSC

Comments are closed.