[Uppdaterat 2011-04-13] Statliga Rymdbolaget stuvas om lagom till 50 årsdagen av Jurij Gagarins rymdfärd. Enligt nybildade SSC:s hemsida blir nu Rymdbolagets tidigare divisioner och dotterbolag delar i en och samma koncern. Den nya konstellationen presenteras enligt amerikanska rymdbloggen Parabolic Arc under andra dagen på det pågående National Space Symposiums i Colorado, USA. Presskonferens blir det kl 21 svensk tid. Bland SSC-bolagen som vd Lars Persson presenterar för den amerikanska rymdbranschen blir de som borde blir kassakor för Sverige, NanoSpace (som ligger bakom Prisma-satelliternas pyttemotorer) och ECAPS (som tagit fram gröna bränslet HPGP). Ledningen och styrelsen för SSC är så vitt jag kan se desamma som för Rymdbolaget. Har detta någon påverkan på den planerade försäljningen av Rymdbolagets satellitverksamhet?
Nej, säger SSC:s informationschef Anna Rathsman, just nu på plats i Colorado. Hon förklarar i ett mejl att nylanseringen handlar framför allt om ett nytt varumärke.
– Forsäljningen har dragit ut pa tiden men pågar fortfarande, skriver hon.

Än så länge finns alltså divisionen Satellite Systems kvar i sin helhet och regeringens krav på lönsamhet över alla verksamhetsområden gäller även för SSC. Vi får se om det händer något mer innan årsstämman den 29 april.

SSC:s nya hemsida är förresten helt och hållet på engelska. Kanske tror man att det räcker nu med att automatöversätta med Google Translate, inlägg Wikipedia och – bisarra tanke – rymdmedier som Populär Astronomi.