I walesiska kuststaden Llandudno pågår NAM2011, Storbritanniens motsvarande till Astronomdagarna. Landets astronomi- och rymdforskare har samlats för flera dagar av föredrag och pubbesök – och några av de mest spännande forskarupptäckter har i vanlig ordning släppts som pressmeddelanden. Min favorit bland veckans skörd är nyheten att kolmonoxid upptäckts på Pluto. Giftgasen är illa omtyckt på jorden men en favorit bland astronomer, och nu har den uppdagats i den atmosfären runt före detta planeten (numera dvärgplaneten) Pluto. Atmosfär? Ja, Pluto har faktiskt en tunn atmosfär som tycks ha blivit tjockare under de senaste åren. Astronomteamet lett av professor Jane Greaves vid St Andrews universitet i Skottland tror att den nya upptäckten visar på en klimatförändring på Pluto som just nu pågår. Nej, det är inte plutoborna som eldar i kolkraftverk, bara explanetens avlånga bana som gör att solen värmt upp atmosfären under de senaste åren. Forskningsartikeln finns att läsa på ArXiv.org.
Mätningarna är förresten gjorda med nya metoder och ny dataanalys som utvecklats för teleskopet JCMT på Hawaii av Per Friberg, som började sin astronomiska karriärbana vid Chalmers och Onsala rymdobservatorium.