Tävlingen om att skriva nya astronomiartiklar till den svenska Wikipedia har avgjorts. Den började som en idé av uppsaladoktoranden, galaxforskaren och PopAst-medarbetaren Thomas Marquart, blev ett projekt under Astronomiåret 2009 men kom igång först senare i november 2010.


Uranus ringar
Bild: NASA

Nu har forskarjuryn läst och betygsatt och rankat alla artiklar och resultaten finns att läsa i sin helhelt – var annars – på Wikipedia. Vinnaren, som får döpa en egen asteroid, blev Johan Kärnfelt, amatörastronom från Göteborg och bloggare här på Populär Astronomi (läs hans pågående serie Astronomer på himlen). Hans artikel handlar om 1900-talets mest kända svenska astronom Knut Lundmark: läs den så kan du få svar på huruvida universums utvidgande kanske ändå var en svensk upptäckt. Vi gratulerar Johan och även de andra som nu gjort en rejäl insats för rymdfolkbildningen. Med honom på prispallen står två andra vars riktiga namn ännu inte är kända: Karaa2007 som valde att skriva om rymdsonden Galileo och Jopparn som nu är expert på Uranus ringar. Tävlingen har alltså skapat nya astronomiexperter och höjt Wikipedias kunskapsbas till en ny nivå: sträck på er, alla som deltog! Nu kan alla lära sig något nytt om allt från stjärnornas rörelser, Saturnus-kändisen Carolyn Porco, hur man upptäcker exoplaneter, Keplerteleskopet och asteroidmånar – eller bli inspirerad att fatta tangentbordet och fylla på någonstans där lite ny expertkunskap behövs.
Mer: Assi bloggar om hennes topplacering i tävlingen och Johan K och andra tävlande kommenterar på astronet.se.