Tävlingen om att skriva nya astronomiartiklar till den svenska Wikipedia har avgjorts. Den började som en idé av uppsaladoktoranden, galaxforskaren och PopAst-medarbetaren Thomas Marquart, blev ett projekt under Astronomiåret 2009 men kom igång först senare i november 2010.


Uranus ringar
Bild: NASA

Nu har forskarjuryn läst och betygsatt och rankat alla artiklar och resultaten finns att läsa i sin helhelt – var annars – på Wikipedia. Vinnaren, som får döpa en egen asteroid, blev Johan Kärnfelt, amatörastronom från Göteborg och bloggare här på Populär Astronomi (läs hans pågående serie Astronomer på himlen). Hans artikel handlar om 1900-talets mest kända svenska astronom Knut Lundmark: läs den så kan du få svar på huruvida universums utvidgande kanske ändå var en svensk upptäckt. Vi gratulerar Johan och även de andra som nu gjort en rejäl insats för rymdfolkbildningen. Med honom på prispallen står två andra vars riktiga namn ännu inte är kända: Karaa2007 som valde att skriva om rymdsonden Galileo och Jopparn som nu är expert på Uranus ringar. Tävlingen har alltså skapat nya astronomiexperter och höjt Wikipedias kunskapsbas till en ny nivå: sträck på er, alla som deltog! Nu kan alla lära sig något nytt om allt från stjärnornas rörelser, Saturnus-kändisen Carolyn Porco, hur man upptäcker exoplaneter, Keplerteleskopet och asteroidmånar – eller bli inspirerad att fatta tangentbordet och fylla på någonstans där lite ny expertkunskap behövs.
Mer: Assi bloggar om hennes topplacering i tävlingen och Johan K och andra tävlande kommenterar på astronet.se.

2 KOMMENTARER

 1. Jag anmälde mig, men lyckades aldrig komma igång. Rätt synd, men det var i alla fall bra att jag åtminstone reggade mig och kollade hur man gör för att redigera en Wikipedia-artikel. I framtiden ska jag också bidra!

 2. Rymdgymnasiet har genomfört egen Wikipediatävling i astronomi för sina elever med hundspannstur som 1:a pris. Lärare i Astronomi, Astronautkunskap, Kemi, Svenska, Engelska, Fysik och Biologi samverkade i detta. Vår skoltävlingen pågick samtidigt med den nationella.
  Bedömning av skolans wikipediatävling väntar till efter påsklovet då skoljuryn samlas. Skolan kommer att dela ut pris bestående av hundspannstur i snörika Jukkasjärvi till den elevgrupp som anmält den bästa artikeln i skoltävlingen. Alla grupper som gjort signifikanta bidrag till vinnande artikel får pizza.

  I nationella astronomitävlingen godkändes 37 artiklar till fortsatt bedömning. Av dessa kom 14st från Rymdgymnasiet, vilket utgör nästan 40% av alla jury-bidrag! Alla artiklarna hittar du här: http://tinyurl.com/6gb7ymj
  Eleverna har samverkat och samarbetet på jakt efter ett nytt asteroiddop. I den hårda konkurrensen kom våra två astro-tjejer Agnes och Maja i RV1 inom TOP-10 på delad 7:e plats. Med sina 43 poäng av 60 möjliga var deras artikel om Keplerteleskopet överlägset bäst på Rymdgymnasiet.

  GRATTIS! AGNES & MAJA TILL EN STRÅLANDE INSATS OCH VINSTEN AV ETT GALILEOSKOP: https://www.galileoscope.org/gs/

  OGM
  PS Alla artiklar i rätt version, sammanlagt i bokform som PDF-fil:
  * med lågupplösta bilder (2,7MB): http://www.tmy.se/t/astrotavl_low.pdf
  * högupplöst (20MB): http://www.tmy.se/t/astrotavl.pdf

Comments are closed.