Häromåret dök astronauten Christer Fuglesang upp på ett trekantigt frimärke. Nu är det det dags igen: denna gång är det astronomen Wilhelm von Struve (1793–1864) som firas av Posten med trekant och klister på baksidan.
von Struve var nämligen först med att genomföra en noggrann uppmätning av hur mycket jorden är avplattad mot polerna. Till det mätte von Struve en lång meridianbåge som sträckte sig hela vägen från Hammerfest i Nordnorge till Staro Nekrassowka nära Svarta havet. Bågen löper genom Norge, Sverige, Finland och det dåvarande Ryssland, dit ju Baltikum och Ukraina då hörde.
Unesco utsåg 2005 Struves meridianbåge till världsarv, och nu ger flera länder och FN ut frimärken för att uppmärksamma detta. Postens ena nya 12-kronorsmärke visar ett porträtt av Struve, medan det andra visar en teodolit (mätinstrument) som användes av den svenske astronomen Haqvin Selander och som nu finns på Astronomihuset i Lund. Det omgivande blockarket, som också utgör bakgrund till frimärkena (se hela här hos Posten), visar en karta över hela bågen samt bilder av till exempel ett monument i Hammerfest, observatoriet i Tartu där den första mätningen gjordes och berget Jupukka i Pajala, som var en av de svenska mätpunkterna.
På tal om frimärken, hur har det då gått för ballongexperimentet PoGOLite, som fick vara med på frimärke 2009? Snart dags för flygning, kan man summera. Om PoGOLites arktiska jorden-runt-färd som går av stapeln i juni kan du läsa om i en artikel i Populär Astronomi 2011/1 (pdf). Forskarna från KTH har redan flyttat kontoret till Esrange utanför Kiruna, och på Twitter kan man följa projektledaren Mark Pearce som skriver rapporter från uppsändningsplatsen.