Rymdfärjan Endeavour lyfter från Kennedy Space Center i Florida (Bild: NASA tv)

NASA:s nästa sista rymdfärjeflygning någonsin inleddes under måndag eftermiddag svensk tid. Mer om uppdraget – och om partikelexperimentet AMS ombord på färjan – skrev vi alldeles nyligen. Kampen om antimaterian och den mörka materian har börjat! Bevakning av hela rymduppdraget hittar du till exempel här hos Astrowebb.
Endeavours resa blir också sista gången som en europeisk astronaut åker rymdfärja, påminner ESA i ett pressmeddelande. Italienske astronauten Roberto Vittori gör sällskap uppe på rymdstationen med landsmannen Paolo Nespoli. Europeiska astronauter tar inte slut när Vittori åker hem, men deras transportmedel framöver blir ryska Sojuz-kapslar. Europas nästa generation av rymdfarare tränar redan för längre uppdrag på ISS. Först upp blir ännu en italienare, Luca Parmitano, som väntas debutera i rymden 2013.