Aftonbladet rapporterar att många i mellersta Sverige fick se en spännande syn på himlen strax innan midnatt natten mot tisdag: ett spektakulärt stjärnfall. Såhär rapporterar Mattias Larsson med observationsplats i småländska Bredaryd:
– Den hade nästan ett horisontal bana med så fina färger och helt klar himmel. Det var bland det häftigaste jag sett. Det var över på cirka 4-5 sekunder, sedan slocknade den i öster. Skit att jag missade den med kameran – man få la önska sig nåt istället!
Mattias hörde av sig till min kollega Dan Kiselman som fick kommentera rapporterna i Aftonbladet. Det rör sig alltså om en ovanligt ljus meteor, ett eldklot, och bakom fenomenet döljer sig en mindre sten som kom infarande från rymden. Meteoren lyser på grund av att atmosfären framför den trycks ihop och hettas upp. Möjligen så kom stenen hela vägen ner till marken och således kan kallas meteorit. Men meteoriter är svåra att hitta och den vanligaste typen ser inte ens speciellt ovanlig ut.
Eldklotet rapporterades även från södra Finland, uppger YLE. Såg du meteoren själv? Kommentera gärna här – eller rapportera händelsen på danska meteorsajten ildkugle.dk som koordinerar spaning efter fallna rymdstenar.
Showen i natt dock hade inget direkt att göra med den hus-stora asteroiden 2011 MD, som igår flög förbi jorden på för en så stor asteroid ovanligt kort avstånd, bara cirka 12000 kilometer. Det är tre procent av månens avstånd.


Rymdbumling, modell ”ganska liten trots allt”: asteroiden 2011 MD, fångad av amatörastronomen André Paquette i Ottawa, Kanada.

Mindre stenar, så som den bakom nattens meteor, faller ner på jorden hela tiden, det är bara sällan som vädret tillåter att många ser dem. Större stenar och regelrätta asteroider korsar jordens bara långt mer sällan och allt oftare upptäcks de av astronomer innan de svänger förbi eller i undantagsfall brinner upp i atmosfären. Hur oroliga för sådana stenar ska vi vara, och vad kan vi göra åt de som är sällsynta men farliga? En ny summering av läget har faktiskt nyligen gjorts av den svenska forskaren Anders Sandberg, och finns att läsa hos bloggen Planetary Defense. Han tycker att vår beredskap för inkommande rymdbumlingar är god: de som jobbar globalt med frågan har lyckats arbeta effektivt tillsammans och fått finansiering för sin forskning utan att behöva skrämma vettet ur någon. Och de har bra pejl på exakt vilka risker vi löper som oskyddad planet bland solsystemets andra mindre medborgare.

14 KOMMENTARER

 1. Jag såg det, ett blågrönt brinnande eldklot som rörde sig förvånansvärt sakta sidledes i bara någon sekund. Det konstiga var att jag fick uppfattningen att klotet var väldigt litet och bara var ungefär 100 m från marken, ungefär som en fyrverkeripjäs. Märkligt var det i alla fall.

 2. Jag skulle släppa ut min katt ca 23,45, måndag 27/6 öppnar dörren och blir rädd för jag såg ”blixtar” flashande ljus, jag tänkte: va åskar det – men himlen är ju klarblå! Tyckte det var obehagligt, kändes så nära mitt huvud så jag duckade, gick in, släckte i hela huset, men såg ingenting mer när jag tittade ut genom fönstren.

 3. Jag upplevde det precis som Matilda att det var ganska nära marken och att det gick långsamt ca 4-5 sekunder. Fick gå runt knuten för å se om nått hade kraschat där!

 4. Precis som matilda skriver såg jag först ett grönt sen blått skimmrande klot. Trodde först det var en fyverkeripjäs + helt stupsäker på att den slog ner bara 200m från mig. Denna rörde sig dock ej sakta utan gick fort ner i backen. Hörde ingen duns. Jag såg den i västerås ca 00,30.

 5. Jag såg ”stjärnfallet” eller eld-/gasklotet (vad det nu var) väldigt klart när jag gick med hunden längs Jakobsgatan i Västerås (lätt att lokalisera med hjälp av internets kartor om den faktiskt ”slagit ner” någonstans i närheten, för den såg så stor ut att jag mycket väl kunde tänka mig att en rymdsten landat åtminstone i Västerås-området, och mycket riktigt tyckte även jag -noterade det t.o.m. i min privata dagbok- färgerna var speciella med just den här (fick mig att undra om det verkligen var ett vanligt stjärnfall eller något helt annat som orsakade konstig kemisk reaktion i sin framfart genom Jordens atmosfär, mänskligt rymdskräp som satellitdelar eller rester av robottestning t.ex. fast det sistnämnda tänkte jag på när jag läste en rubrik om Ryssland nyss), klotet orange/gult sedan gnistrande när det ”löstes upp” och elektriskt blå svans mot den klart blå senkvällshimlen -vackert var det i alla fall även om det hade sitt sitt ursprung i något militärt experiment och därför potentiellt livsfarligt fast det skulle rymdsten som når ända till marken utan att brinna upp också vara om den träffade en fotgängare i huvudet)
  Inte säker på exakt klockslag (glömde även jag mobiltelefonen med kamera hemma just DEN av alla kvällar, om jag nu skulle hunnit plocka fram den och klicka fram kameran i displayen på två sekunder innan ”saken” (vad det än var) försvann 🙁
  men efter 23:30 var det säkert!
  Blev paff när det sen skrev om det på aftonbladet när jag inte sett en kotte ute och nästan trodde mig vara ensam om att ha sett den!^^
  *ber om ursäkt för oredigerad text* konstig tid på dygnet för mig att sitta och skriva efter en nattvaka
  blev så nyfiken att hitta mer info efter att ha sett AB:s notis, och fann denna sajt och eftersom det efterfrågades bidrar jag nu med min lilla del!
  Den jag såg såg ut att falla rakt nedåt (men det gör ju flygplan också när de far i en viss riktning där jag står)
  Hälsningar, jag

 6. Jag och min pojkvän satt på balkongen sent den 27 juni, då vi såg detta eldklot. Det kändes väldigt nära, vi konstaterade att det inte var raketer. Det varade i någon sekund. Otroligt häftigt var det!

 7. Satt i en båt på sjön Aspen utanför Norberg. Eftersom det var molnfritt och klart såg man tydligt ett rött sken rakt uppifrån som blev blågrönt. Det hela tog ca 4-5 sek.
  Trodde först att det var en raket.
  Har aldrig sett nåt liknande.

 8. Jag satt på balkongen och såg plötsligt ett stort eldklot med lång,bred svans i gult och orange som flög över våra hustak i Årsta. Det kändes som det var väldigt nära och bara ovanför hustaken. Det försvann mot Årstafältet och jag väntade på en smäll samtidigt som jag undrade vad det var för ngt. Det var ett mycket spektakulärt fenomen och det är jätteroligt att ha fått se det.

 9. Hello Robert!

  The fireball was photographed in Finland and its rough trajectory was published. See:

  http://www.avaruus.fi/uutiset/tahtiharrastus-ja-taivaanilmiot/kirkas-tulipallo-nakyi-etela-suomessa-lentorata-tukholman-suunnalla.html

  The picture was taken in Mikkeli which is a city in Eastern Finland. It was taken by members of
  Finnish Fireball Working Group of Ursa Astron. Association, Aki Taavitsainen and Jani Lauanne.

  Esko Lyytinen who is meteor stream modeller and the mathetician of the group calculated the rough trajectory of the fireball over Sweden based in single station solution plus some effect from eyewitness reports.

  Ursa astr. association of Finland received about two dozen observations mainly around southern Finland of this fireball.

  Best regards,
  Marko

 10. Jag och min dotter Ida Petersson Hallmén såg meteoren när vi cyklade på St:Johannesgatan i Uppsala. Det var det absolut mäktigaste ”stjärnfall” jag någonsin sett. Meteoren tycktes gå tämligen lågt och skiftade färg från rött, blått, grönt och kanske gult. Ett tag trodde jag att det var någon ploj, att man skickat en fyrverkeripjäs för att roa deltagarna i den astronomiska världskongress om strängteori som pågick i Uppsala.

 11. Det finns inget nedslag, möjligen fragment ute i Östersjön. Det var en tydlig explosion och även ljudet hördes över Oxelösund och Nyköping. Ett uttdraget och svagt muller som påminner om åska. Vet tyvärr inte hur lång tidsfördröjningen var, men törs garrantera att det var max tre inuter och minst en minut. Ljudet nådde Nyköping 23:46 i alla fall. Om det stämmer skulle alltså explosionen skett 2 till 6 mil bort från mig. Explosionen skedde rimligtvis över Oxelösund eller över havet, meteoriden hade i alla fall passerat över Nyköping med marginal när den exploderade.

  Å andra sidan inser jag det omöjliga i mina antaganden om andra observationer säger att meteoriden passerat rakt över Årsta. Rikningen var nämligen syd-syd-ost, vilket gör att den måste befunnit sig mycket högre upp för att upplevas vara rakt över Årsta också. Det är nära 10 mil mellan Årsta och Nyköping/ Oxelösund (Nord-ost)…

 12. Min vän såg vad det nu var ca kl 23.45 den 27.06 i Karlstad. Han beskrev det som att det kändes som att det passerade nära, men det verkar inte som det slagit ner någonstans.

 13. Satt på balkongen och klockan var ca 23.15 när jag såg eldklotet med den lysande blå svansen! Trodde först att det var en fyrverkeri men förstod sen efter en stund att jag sett något annat! Så himla häftigt, aldrig sett något liknande!!!!

Comments are closed.