Stjärnan som small? Astronomer har pekat ut en gul superjätte (bilden) som exploderade den 1 juni. Bild: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI), och Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

För några dagar sedan såg den ut som vilken gul superjättestjärna som helst: nu är den söndersprängd och lyser tillräckligt klart för att amatörer kan kolla in den (Universe Today, Cassiopeiabloggen). Supernova 2011dh är den tredje synliga supernova sedan 1994 i superkända galaxen M51, även känd som Malströmsgalaxen, som ligger bara 31 miljoner ljusår från oss. Aktuella bilder på supernovan hittar du på David Bishops särskilda 2011dh-sida; jag använde dem för att (ovan) hitta fram till den utpekade föregångarstjärnan på en Hubbleteleskop-bild från 2005. Galaxen ligger bra på himlen för den som observerar från norra halvklotet och det var amatörastronomen Amédée Riou från Frankrike som var först att lägga märke till supernovan, rapporterar Sky & Telescope. Den blir däremot en tuff utmaning för svenska amatörer som får brottas med årets ljusaste natthimlar för att få se den. Tidigare supernovor i samma galax har fått beteckningarna 1994I och 2005cs efter upptäcktsåren. Än så länge ser SN 2011dh att bli en klon till 2005cs: enligt de första spektra är den en supernova av Typ II och förmodligen en ganska vanlig sådan: en dussinstjärna, 8 eller 10 gånger tyngre än solen, vars bränsle i kärnan tog slut med en rejäl smäll. Vardagsdramatik för en malströmsgalax, alltså.