På onsdag får vi ännu en märklig och spännande förmörkelse. Kvällen den 15 juni får södra Sverige revansch efter midnattsolförmörkelsen häromsistens. Den här gången är det månen som hamnar i jordens skugga: en total månförmörkelse alltså. För att se händelsen behöver du några tips.


Röd och nästan osynlig på sommarhimlen: så rör sig månen (lilla ringen) genom jordens mörka skugga på onsdag kväll. (Bild: © Per Ahlin/Stockholms folkobservatorium)

  1. Skaffa sydhorisont i alla bemärkelser. Hitta först en plats med fri sikt mot söder, och så långt neråt landet som du kan komma. Bäst blir det i Skåne och Blekinge, och Jämtland och Norrland missar showen nästan helt. Allt det roliga kommer att utspela sig precis ovanför horisonten så se till att du har vare sig trädtoppar eller Turning Torso i vägen.
  2. Bli inte distraherad av solnedgången. Solen går ner ca kl 21:45 sedd från Gotland, Öland och sydkusten och en halvtimme senare i Uppsala och Göteborg. Men då är månen redan uppe, och redan förmörkad! Hur kan det komma sig? Solen, jorden och månen står i rad i rymden, men vår observationsplats är liksom längst upp på jorden. Längs horisonten ser vi liksom neråt och in i jordens skugga där månen försöker gömma sig.
  3. Försök att inte missa när månen går upp. Förmörkelsen är redan igång när månen smyger sig över horisonten, kl 21:44 sett från Malmö (från Visby redan 21:38, från Stockholm först 21:55). Kl 22:13 ligger månen redan helt förmörkad. Jordens rödaktiga skugga och den ljusa himlen ser till att månen blir ovanligt svår att hitta strax ovan horisonten. Vad göra? Din fria horisont och kanske en liten handkikare hjälper. Den riktigt välförberedda observatören gör kanske som André Franke på astroinfo.se föreslår och går ut redan kvällen innan. Exakt 25 timmar innan förmörkelsen ligger månen där du nu ska hitta den. Alternativt fixar du fina gratisappen Google Sky Map till mobilen och använder den för att hitta.

  4. Ulf R. Johansson på Cassiopeiabloggen påminner om att den japanska månsonden Kaguya filmade 2009 en total månförmörkelse – som månen ser den. Alltså en solförmörkelse med jorden i vägen.
  5. Titta medan den stora blyga månen träder fram. När månen ligger låg över horisonten ser den ovanligt stor ut: det kallas månillusionen. Nu blir upplevelsen ännu mer ovanlig och overklig när månen är såhär skygg och rödskuggad.
  6. Svårt att hitta månen? Misströsta inte. Att observera månen när den ligger lågt på himlen är inte lätt. Dessutom är den här förmörkelsen ovanligt djup: månen gömmer sig nästan rakt i mitten av jordens skugga.
  7. Se när månen blir ljus igen. Efter kl 23:03 glider månen sakta ut ur jordens så kallade helskugga och kl 00:03 är den nästan som en vanlig sommarfullmåne igen. Kl 01:02 är även jordens halvskugga borta och förmörkelsen är över.
  8. Ladda för en vinterupplevelse. 2011 blir ett bra år för månuppgångsförmörkelser. Kvällens sommarföreställningen i vintertappning redan den 10 december. Då blir det återigen total månförmörkelse fast med en helt annan inramning och fler delar av landet som kan få se den.

Fler tips och kartor hittar du här hos André Franke.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.