OHB-cheferna Schulz, Fuchs och Fuchs

Satellitdivisionen som statliga Rymdbolaget försökt sälja i snart ett års tid är nu såld. Den framgångsrika men olönsamma svenska satellitmakarna bakom Smart-1, Odin och Mango och Tango blir nu en del av Bremen-baserade satellitbyggare OHB. Den utdragna försäljningen har vi skrivit om tidigare, och under tiden har Rymdbolaget nylanserats internationellt och heter numera SSC. Pressmeddelande finns hos OHB på engelska och på tyska. Det ser ut som om verksamheten blir trots allt kvar i Sverige. Ett 50-tal anställda går nu över till nya bolaget OHB Sweden AB med säte i Stockholm.
OHB med sina ca 1900 anställda är ett av Europas största rymdbolag (på Arielspace skriver Ariel Borenstein om företaget), med kontrakt att bygga några av de första satelliter som ska ge Europa ett eget GPS, Galileo. Företagets hamnade i blåsväder tidigare i år då norska Aftenposten publicerade uppgifter från Wikilieaks om att dåvarande vd Berry Smutny sagt att han tyckte Galileo-programmet var ”slöseri med skattebetalarnas pengar” (New York Times). Smutny fick sedan avgå. Nuvarande vd för OHB är Marco R. Fuchs (mitten i bilden ovan).