Inga champagnekorkar flög i luften. Inga fyrverkerier lyste upp sensommarhimlen. Nästan helt obemärkt passerade den 14 augusti förbi. En liten tårtbit borde vi kanske i alla fall ha ätit för att fira 50-årsdagen av uppskjutningen Sveriges första rymdraket.

Den 34 kg tunga och 2,3 m långa Arcas-raketen lämnade startrampen vid Nausta klockan 22:10 den 14 augusti 1961. Knappt fyra år efter den ryska satelliten Sputnik kunde vi svenskar ta steget ut i rymden med en ”Plutnik”.

Det vetenskapliga syftet med raketskottet var att undersöka nattlysande moln. Denna typ av moln uppträder på väldigt hög höjd och är därför solbelysta långt efter solnedgången. Ett talkpulver skulle släppas ut på 80 km höjd och det konstgjorda molnet skulle kunna studeras från marken. Tyvärr fungerade det inte som tänkt. Förmodligen var det sprängladdningen i raketens noskon som inte fungerade.

Rymdnestorn Sven Grahn har nyligen besökt uppskjutningsplatsen och han berättar mer på Sven’s Space Place. Eftersom platsen för den historiska händelsen nu är utmärkt i terrängen vill jag också rekommendera den som ett givet utflyktsmål om man är i trakterna.

Pressvisning av Arcus-raketen några dagar innan uppskjutningen. (Foto: Rolf Ericsson)