Den internationella rymdstationen ISS kan stå utan astronauter ombord i november
Det följer efter förra veckans rakethaveri då en rysk Sojuz U-raket förolyckades bara 5 minuter efter uppsändning från Baikonur i Kazakstan. Den bar på en Progress-farkost som var på väg till rymdstationen med förnödenheter. Kraschlandningen i Ryssland följde efter ett oförklarat fel uppstod i raketens ena motor. Sojuz-farkoster har sedan några månader hela ansvaret för att ta astronauter upp till ISS, och delar med europeiska och japanska farkoster ansvar för andra leveranser. Nu var den misslyckade raketen inte av samma typ som de bemannade Sojuz-farkoster, men samtliga grundades tills problemen är utredda. Då blir det förseningar för astronauterna som ska upp till och ner från stationen under hösten. Dessutom måste Sojuz-landningar göras under dagtid, vilket gör att tidsschemat för november månad går inte ihop, rapporterar New Scientist från NASA:s presskonferens i måndags. En lösning är att rymdstationen står obemannad under en tid, något som aldrig hänt förut. Just nu arbetar sex astronauter på rymdstationen.
Krisen kommer olägligt tidigt efter den sista rymdfärjan kom hem till jorden. Nu blir det intressant att se hur ryska Roscosmos arbetar tillsammans med ISS:s andra rymdstyrelser för att hålla stationen igång med dess astronauter i säkerhet. Johnny Rönnberg på Astrowebb bevakar händelserna noga. Andra rapporter finns hos NASA, Rymdkanalen, Rysslands röst, Ny Teknik och TT i DN.