Kan Hubbleteleskopets uppföljare JWST, James Webb-teleskopet, räddas? Nedläggningsbeslutet från representanthusets anslagskommitté i juli ser visserligen fortfarande ut att genomföras. Men nu vill NASA-chefen Charles Bolden använda pengar från övriga delar av sin organisation för att täcka upp de 8,7 miljarder dollar som behövs för att sända upp teleskopet till 2018. Det rapporterar Nature News (BBC har en liknande uppdatering). Om Vita husets budgetavdelning gillar idén kan projektet möjligen räddas. Ytterligare debatt väntas ändå i september när kongressen samlas.
Nu rapporterar ESA dessutom att ett av Europas stora bidrag till JWST, infrarödkameran MIRI, är färdig. Den har klarat tester i England och ska nu levereras till NASA:s Goddard Space Flight Center för vidare testning ihop med resten av teleskopet. Även om ESA står för så mycket som 10 procent av kostnaden för James Webb-teleskopet finns det dock ingenting Europa kan göra för att rädda det. Enligt Mark McCaughrean, forskningschef hos ESA, behövs direkt kontakt mellan medlemsstaters regeringar och USA (här skriver han hos Andy Lawrences blogg). Så vässa dina argument hos kampanjen Rädda James Webb-teleskopet ifall du råkar träffa statsminister Fredrik Reinfeldt på gatan.


JWST:s svenskaste del, den nyss färdigtestade infrarödkameran MIRI. (Foto: STFC/RAL Space)