Såg du några av årets perseider? Meteorregnet nådde sin topp natten mot lördag, och mediehypen för en gångs skull uteblev. Redan ett natten mot fredag var Stockholms mest vågade astrofotograf Peter Rosén ute och spanade – med kameran i högsta hugg.
– Jag var uppe i natt och fotograferade himlen från min takterrass på Kungsholmen. Med en sprillans ny fisheye-lins så jag fick med hela himlen ända ner till horisonten, skriver han till Populär Astronomi.
Strax efter kl 01 kom två ljusa meteorer i tätt följd och Peter la dem sedan tillsammans i den här underbara bild. I sydväst skiner fullmånen starkt, och lite snett ovanför DN-skrapan i öster lyser planeten Jupiter. Klicka på bilden för att se i större format hur meteorerna svischar glänsande förbi stjärnbilderna Cassiopeja respektive Perseus.
Fler rapporter om perseiderna 2011 från amatörastronomer runt om i landet hittar du på Astronets forum.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.