Va, är det mitten av augusti redan? Stjärnfallsdags alltså? Hypat i medierna som vanligt va? Hur många tips var det som du ville du ha? Sju? Orka! Vi tar sex, ”färre än vanligt” känns passande.

  1. Asså ärligt: 2011 är ett mellanår för perseiderna. Meteorregnet är ju alltid värda att kolla in mellan 11 och 13 augusti, men i år stör den ljusa månen (den är full på lördag: sånt är ju alltid störande). Bara de ljusaste meteorerna syns mot den ljusare himlen, så det blir färre att se för alla.
  2. Ovanstående ska du inte berätta för någon. Grejen är att din familj och dina kompisar blir ändå imponerade av en mörk stjärnhimmel, så mal gärna på om ”uppemot 60 önskningstillfällen per timme”.
  3. Gå ut till en mörk plats. Mellan midnatt och kl 03 är bra, och kontrollera att du har molnfritt. Ta dig gärna till ett observatorium som har öppet, som t ex fina Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö. Är du i nordligaste Sverige är det fortfarande för ljust: skriv en arg kommentar nedan och tänk på höstdagjämningen.
  4. Vill du se meteorerna, titta mot den mörkaste delen av himlen. Oftast är det rakt uppåt men gatlampor och månen i söder kan ändra det. Ha tålamod och motstå frestelsen att använda teleskop eller handkikare. Har du tur så ser du det snabba spåret efter en liten partikel av rymdgrus som hettar upp luften framför sig, tiotals kilometer över dig.
  5. Strunt i stjärnfallen och titta på sensommarnattens övriga fröjder. Den extremt ljusa ’stjärnan’ i öster är jätteplaneten Jupiter – med en liten kikare kan du räkna dess månar. Vår egen måne lyser vackert och lågt på himlen som bara hon kan såhär på sommaren, klart hon ska få överglänsa perseiderna ibland? Med hjälp av en bra stjärnkarta kan du dessutom hitta en massa annat skoj, stjärnhopar och planeten Uranus till exempel kan du hitta om du vet vart du ska titta. Låt dig förföras och inse att det är ändå sånt här som du hade önskat dig på din 20:e meteor.
  6. Bered dig för Drakens stjärnfall! Meteoråret tar inte slut i augusti. Hösten kan nämligen bjuda på en ovanligt bra omgång med meteorregnet oktoberdraconiderna kring den 8 oktober. Så pass att de blev årets bästa observationstips i norrköpingsastronomen Sven Mårdhs Stjärnhimlens tio i topp för 2011. Håll tummorna för stjärnklara nätter även framöver.