Fredagen den 23 september kl 17-18 kan du träffa Populär Astronomi på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Då är vi Timmens tidskrift på Kulturtidskrifternas monter (B02:41). Medan du bläddrar i Populär Astronomis senaste nummer kommer Johan Kärnfelt, författare, popast-bloggare och idé- och lärdomshistoriker vid Göteborgs universitet att berätta om stjärnupptäckten som gjorde Göteborg till astronomistad och studenten Axel Corlin till en kändis.

Mera rymd och astronomi på bokmässan: kl 12:15 på torsdag samtalar Ulrika Engström om sin nya bok om förna tiders astronomer, Himlens väktare tillsammans med Susanne Aalto. Strax därpå, kl 12:35 på torsdag, rapporterar stockholmsfysikern Kerstin Jon-And om hur det går i jakten på universums mest efterlysta beståndsdel, higgspartikeln. Torsdagen kl 15:30 blir det Peter Ekberg och Maria Sundin (tillträdande kulturredaktörer för Populär Astronomi, kan jag avslöja), som samtalar om liv i rymden med anledning av Peters nya bok för unga, Aliens!. Sedan på lördag kl 17:05 blir det ännu mer efterlysta fenomen när kosmologen Ulf Danielsson ska tala om mörk energi och mörk materia i universum.

Bokmässan smygstartar två hektiska veckor för västkustens astronomifans. På måndag den 26 inviger utbildningsministern Jan Björklund den svenska delen av radioteleskopet LOFAR ute på Onsala rymdobservatorium (Chalmers pressmeddelande). Och den 29 september börjar Astronomdagarna 2011 på Chalmers där 120 av landets proffs och amatörer samlas för att snacka forskningsresultat och framtida planer. Stjärnan nedtill i Astronomdagarnas logga föreställer förresten just den som förändrade Axel Corlins liv år 1918.