Här tänker exoplanetforskarna stort. Fotografi av Grand Teton National Park av Ansel Adams 1941. (Foto: U.S. National Archives and Records Administration/Wikimedia Commons)

Den här veckan pågår konferensen Extreme Solar Systems II i nationalparken Grand Teton i Wyoming, USA. Däruppe bland bergen samlas 350 forskare med expertområde exoplaneter och presenterar sina senaste upptäckter, teorier och framtidsplaner. Bara titlarna på föredragen låter spännande. Nyheter från konferensen har redan sipprat ut och det kan komma fler.
I Aftonbladet rapporterades häromdagen om den roliga ”osynliga” planeten Kepler-19 c (Aftonbladet, pressmeddelandet från CfA). Den verkar utan att synas mer än att den påverkar klockslagen då dess (knappt) synliga granne Kepler-19 b passerar framför deras gemensamma värdstjärna och gör att den lyser lite svagare. Keplerteleskopet uppvisar det här nya sättet att upptäcka planeter: fler osynliga planeter väntar att hittas och metoden kan faktiskt användas av amatörastronomer på jorden.
Igår intervjuade Aftonbladet mig om en annan upptäckt från konferensen: 50 nya bekräftade planeter runt närliggande solar, bland dem 16 superjordar med massa mellan jordens och Neptunus (se även TT/SvD). De har hittats med instrumentet HARPS av schweizaren Michel Mayor och hans forskarlag och statistiken pekar på att superjordar är vanliga därute.
Dessutom rapporteras från planeternas stora syskon, de bruna dvärgarna: från Kanada kommer nyheten om väldiga stormar på en brun dvärg.
Vill du få en känsla av spänningen i Wyoming? På sin blogg refererar Steinn Sigurðssons forskarpresentationerna på sitt sedvanliga korthuggna men spännande sätt. Det blir en hel del astronomjargong men entusiasmen går inte att ta miste på när Kepler-forskarna presenterar massor med nya kandidatplaneter (120+ i jordens storlek och lika många som skulle kunna härbärgera vatten), eller andra framgångar med Nobelprisad teknik (laserkam!) för att kunna upptäcka jordstora planeter på löpande band.
Eller bara den där enda jordliknande med förutsättningar för liv som alla drömmer om. Läs Steinns inlägg hittills: han twittrar dessutom som @steinly0. Astronomijournalisten Govert Schilling (@GovertTweets) är också på plats och det är även stockholmsastronomen Alexis Brandeker. Får se om han kommenterar nedan…