Blinka exploderande stjärna: bland amatörastronomerna som fotat supernovan i Vindsnurregalaxen är Daniel Franzén i Alvsjö utanför Stockholm. Här syns en ny och en gammal bild på galaxen. Mer om korten kan du läsa på hans blogg. (Foto: Daniel Franzén)

Den är den ljusstarkaste supernova som astronomer fått syn på sedan 1987. Stjärnexplosionen SN 2011fe upptäcktes i slutet av augusti i den vackra Vindsnurregalaxen (M101), bara 21 miljoner ljusår bort, och den gett både proffs- och amatörastronomer en anledning att hålla sig vaken på nätterna. Redan vid upptäckten visade supernovans spektrum att den är en Typ Ia-supernova, och med all säkerhet en dubbelstjärna där en vit dvärg blivit tvångsmatad intill döden av en närgången kompanjon. Sådana supernovor är så pålitligt ljusstarka att astronomer använder dem för att uppskatta avstånd i kosmos. De ligger dessutom bakom vår tids mest häpnadsväckande upptäckt, universums acceleration och den mörka energin. Men vilka stjärnor som riskerar smälla som Typ Ia-supernovor vet inte forskarna. En närliggande sådan som SN 2011fe ger dem nu en chans att reda ut saken. Åtminstone två forskarteam tävlar om att peka ut dödsorsaken i M101: ett brittiskt lag med Stephen Smartt i spetsen (där före detta lundaforskaren Rubina Kotak ingår) har rapporterat mätningar och Kalifornien-baserade Weidong Li med kamrater har skickat in en artikel till tidskriften Nature. Bilder på galaxen från före explosionen visar inga spår av stjärnparet, upptäcker både Li och Smartt: stjärnorna måste båda ha varit ljussvaga. De kanske var vita dvärgar båda två. Men dubbelstjärnan kan mycket väl ha varit en sådan som redan genomgått mindre explosioner, så kallade nova-utbrott, och på så vis varslat om den förestående katastrofen. Om det stämmer så kan SN 2011fe ge astronomerna rätt som redan misstänkt att det är mer än bara namnen som novor och supernovor har gemensamt.
Vill du själv se supernovan behöver du en kraftig fältkikare eller mindre teleskop, som Expressen tidigt tipsade om. Den ligger intill Karlavagnen: kolla kartan hos Astronet så ser du var.