Illustration av systemet Kepler-16, på bilden skymtas planeten Kepler-16B, också kallad Tatooine, och de två stjärnorna den går i en bana runt Bild: Reuters/NASA

Star Wars fans över hela världen känner igen landskapet på planeten Tatooine, som spelar en viktig roll i den episka filmserien som hemvärld åt båda Luke och Anakin Skywalker, två av de centrala karaktärerna i filmerna. Planeten beskrivs i filmerna som en karg ökenplanet som går i en bana runt två stjärnor, och får således njuta av dubbla ”sol”-upp/ned-gångar. Bland mängden av de nya planeterna som observerats av Kepler, står en planet ut i mängden för dessa Star Wars-fans.

Nyheten om planeten har spridit sig snabbt över internet, även många nyhetstidningar har intresserat sig i upptäckten. Planeten, med det så anonyma namnet Kepler-16B, har en massa liknande Saturnus och det tar den 229 dagar att avsluta ett varv runt sin bana. Men det är inte planet i sig som är så spektakulärt utan stjärnsystemet den befinner sig i; precis som planeten Tatooine går den runt två stjärnor i sin bana, vilket har gett planeten det smeknamnet ”Tatooine”.

Men inte bara Star Wars-fansen glädjer sig av upptäckten, utan även astronomer är intresserade i planeten. Fram tills nu har ytterst få planeter i dubbla stjärnsystem observserats, men Laurance Doyle, som är ansvarig för studien som ledde till upptäckten av Kepler-16B, uttalar sig att ”Nu när vi vet hur vi ska upptäcka planeter runt dubbla stjärnsystem, tror jag att vi kommer att finna många mer snabbt”. Detta är extra intressant eftersom att drygt hälften av alla stjärnor befinner sig i binära stjärnsystem, och en helt ny värld av planeter kan nu ha öppnas upp, redo att bli observerade.

Med flera observationer av planeter i dessa komplexa system, kan vi börja förstå också hur de formas och hur stjärnorna och/eller planeten hindras från att slungas ut ur systemet. Det återstår bara att vänta hur många fler ”Tatooine” Kepler kommer observera i framtiden, men förhoppningsvis är någon av dom mer gästvänliga för liv än Kepler-16B. Trots att banan är drygt tre-kvarts av jordens, så är stjärnorna inte starka nog för att värma upp planeten. Det gör planeten väldigt kall, och det är svårt att tänka sig att någon mänsklig varelse kan åtnjuta en vacker dubbel ”sol”-nedgång precis som Luke Skywalker.

För vidare läsning, kan ni läsa artikeln från gruppen bakom upptäckten:  http://arxiv.org/abs/1109.3432 Jag rekommenderar er också att ta en titt mot stjärnbilden Svanen (Cygnus), och tar er en titt själva på Kepler-16, eftersom man troligen kan se Kepler-16 även med en kikare. Kanske får ni syn på Chewbacca och de andra också!

2 KOMMENTARER

  1. Man måste ha enormt stora fältkikare om man ska se Kepler 6, däremot går det bra med ett teleskop i klassen 15-20 cm eller större. Med ett teleskop kan man använda högre förstoring, vilket är nödvändigt för att urskilja ljussvaga stjärnor, det är inte enbart objektivdiametern som spelar roll.

    Uppgifterna om den visuella magnituden för Kepler 6 varierar en del beroende på vilken katalog man konsulterar. YB6-katalogen säger 12.38 och TASS-katalogen säger 12.03. I en artikel som det länkas till ovan anges magnitud 11.5, men något stöd för den uppgiften har jag inte hittat på annat håll. Kepler-magnituden (Kp) är 11.76, men Kp motsvarar ungefär R-magnitud – och den kan skilja sig avsevärt från den visuella magnituden.

    Kolla gärna vår tråd om Kepler 16 på Astronet, där vi också ger en länk till AAVSO:s kartmaskin som kan användas för att skapa en bra karta som gör det möjligt att hitta stjärnan på himlen med ett teleskop:

    http://astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=5229&p=13515#p13515

Comments are closed.