På väg till Mars, eller ner till jorden igen? Fobos-Grunts beståndsdelar (Bild: IKI)

Satelliter faller inte bara ner sådär från omloppsbana. Så har vi lärt oss att det ska vara, men den för närvarande problemtyngda ryska Fobos-Grunt kan bli årets tredje sådan händelse efter UARS och Rosat (SvD, Astrowebb). För en bra summering av situationen med satelliten, läs Emily Lakdawallas desperat hoppfull artikel hos Planetary Society. Marssonden, som lyckades inte ta sig ut i rymden efter uppsändning för några dagar sedan, måste nu avfyra sina raketer innan den 21 november för att ha en chans att komma iväg eller att undvika ett (antagligen) okontrollerad återinträde i jordens atmosfär. Som med UARS och Rosat vet ingen var återstoden av Fobos-Grunt skulle landa. Än finns det hopp för sonden, men hur det går med räddningsförsöken verkar ingen veta, då ryska rymdorganet Roscosmos håller för det mesta tyst. ”PR från stenåldern” kallade rysk rymdkännare Anatoly Zak det idag. Om sonden skulle störta blir det troligen mellan 26 november och 3 december och rymdskrot kan slå ner lite varsomhelst, dock inte längre norrut än 51 grader eller söder om -51 grader. Då slipper åtminstone Sverige de värsta skräckrubrikerna, och man kan hoppas att medierna blivit bättre på att förklara hur det ligger till.