Här ligger några av det unga universums nyupptäckta mini-stjärnfabriker. Hubblebild: NASA, ESA, A. van der Wel (MPIA), H. Ferguson och A. Koekemoer (STScI) och CANDELS-teamet.

Hubbleteleskopet har upptäckt en mängd tidigare okända galna pyttegalaxer som var mycket vanliga när universum var yngre. De små ljusa prickarna framträdde i långa exponeringar tagna med rymdteleskopet och deras ovanliga färger fick ett gäng astronomer med Arjen van der Wel i spetsen att haja till. Var och en av galaxerna innehåller motsvarande hundra miljoner solar, vilket inte är mycket om man är en galax: det motsvarar bara en hundradel av Vintergatans stjärninnehåll. Det som ligger bakom de små galaxernas ovanliga sken är att de bildar nya stjärnor i en takt som få liknande galaxer gör i dagens universum. Eller nästan inga: de nyupptäckta avlägsna små rackarna har en hel del gemensamt med Gröna ärt-galaxerna som upptäcktes 2009 (Universe Today, Astrobloggen) av medborgarastronomiprojektet Galaxy Zoos otaliga nätklickare. Att sådana galaxer finns över huvud taget tycks berätta att dagens små galaxer kan ha gått igenom liknande faser av tokigt stjärnskapande, något som galaxforskare inte riktigt har väntat sig. Mer om ärternas nyupptäckta släktingar finns i ett pressmeddelande från Hubbleteleskopet och en forskningsartikel som snart publiceras i Astrophysical Journal.