Det är mycket Mars nu. Planeten syns allt bättre på natthimlen (titta i sydost efter midnatt) och ett gäng olika rymdprojekt passerar viktiga milstolpar. Mars 500-gänget som varit inspärrat på en simulerad marsresa har nu släppts ut (hemsida med allt hos ESA, DN). Läs deltagaren Diego Urbinas innerliga sista dagboksinlägg från dagarna innan utsläppet. Samtidigt är det dags för en dubbeluppsändning mot Mars. Den 8 november lyfter Kinas första marssond Yinghuo-1 tillsammans med Fobos-Grunt, Rysslands mer omtalade mission till Mars potatismåne Phobos. Som Ny teknik rapporterar finns det svenska experiment ombord på bägge. Det handlar om instrument som ska undersöka hur Mars atmosfär växelverkar med solvinden, och när det handlar om sådant så är det som vanligt rymdfysikerna kring Stas Barabash i Kiruna som ligger bakom experimenten. Hos Institutet för rymdfysik finns ett pressmeddelande som berättar mer. Grafik och bilder på Phobos-Grunt har förresten Kari på Rymdsonder letat fram.
Själv är jag på teleskopet APEX i torraste Chile just nu. Här påminner själva landskapet om Mars, som Kambiz skrev när han var här 2010. Planeten på himlen lyser lika bra här som hemma, och den observerar astronomerna här för att fokusera teleskopet. För oss blir lilla röda grannen liksom ett steg i den tekniska kedjan mot upptäckter långt ut i universum.