400 meter stora asteroiden 2005 YU55 passerar jorden på bara 325000 kilometers avstånd kl 00:28 natten till onsdag. Det är närmare än månen och närmare än någon asteroid de senaste 35 åren. Dessutom är det  första gången som en så stor jordnära asteroid identifierats redan innan den hälsar på. Kanske kommer lilla YU55an tillbaka någon gång och skrämmer oss ordentligt, men det blir inte inom de närmaste  hundra åren. Mer fakta om asteroiden hittar du hos Universe Today och NASA. Amatörastronomer med större teleskop har chans att få se asteroiden med egna ögon då den snabbt stryker genom stjärnbilderna Delfinen och Fiskarna. Övriga får se fram emot mycket detaljerade radarbilder (den ovan är från 2010) som utlovas av bland annat Arecibo-observatoriet i Puerto Rico.
Uppdatering: nu har NASA släppt en uppdaterad filmsnutt med färska radarbilder.