Den 10 december 2011 bjuds nobelpristagare – och alla andra med klar himmel – på en tjusig månförmörkelse. Tja, ’bjuds’ var kanske ett för starkt ord. Vädret och månens läge gör att både stjärnforskare och vanliga dödliga behöver tur och lite förvarning för att kunna se spektaklet bra. Det gäller att passa på, eftersom Sveriges nästa totala månförmörkelse blir först den 28 september 2015.
Här kommer våra bästa månskådningstips för lördag eftermiddag.

  1. Åk norrut, eller till Stockholm! Månförmörkelsen syns bäst från Norrland, men väderprognosen är i skrivande stund mer lovande för Stockholmstrakten.
  2. Skaffa fri sikt mot nordost. I större delen av landet är månen förmörkad när den går upp i nordost.
  3. Missa inte starten. Från norra Norrland börjar showen redan innan 13:45 när månen glider in i jordens så kallade helskugga. För de flesta syns förmörkelsen först när månen går upp, det blir kl 14:12 från Sundsvall, 14:42 från Stockholm, 15:21 från Göteborg och 15:32 från Malmö. För maximal koll på läget, se André Frankes heltäckande samling kartor för månförmörkelsen på astroinfo.se.
  4. Beundra färgen och storleken på månen. Förmörkelsen är störst kl 15:32 och syns i princip från hela landet. Sett från månen pågår en solförmörkelse med jorden i vägen, vilket för oss betyder att månen kan se rödaktig ut. Och visst blir den stor också: när månen ligger lågt över horisonten träder månillusionen i kraft och får din hjärna att överskatta dess storlek.

  5. Så glider månen ut ur jordens skugga under eftermiddagen den 10 december för dig i Norrland (ovan) och Svealand. Månförmörkelsen börjar för de flesta vid månuppgången i nordost. I bilden är den mörka kärnskuggan och den ljusare halvskuggan ritade större än de är i verkligheten. (Bild: Per Ahlin)

  6. Se den vanliga fullmånen ta natten tillbaka. Redan kl 15:58 börjar månen åka ut ur jordens skugga och kl 18:32 är den bara den svaga halvskuggan kvar. Månen förvandlas till ordinarie fullmåne för att åter ta natten i besittning och lysa upp vägen mot Stockholms stadshus för Tomas Tranströmer samt supernovagänget Saul, Brian och Adam.
  7. Se fler månar – runt Jupiter. Jupiter är månens enda konkurrent om uppmärksamheten på lördag eftermiddag: den går upp under tidig eftermiddag och syns klart i sydost när förmörkelsen är över. Med en handkikare kan du få syn på fyra till av solsystemets månar: Callisto, Ganymedes, Io och Europa.
  8. Bli förmörkelsejägare! Som sagt får Sverige vänta till 2015 för nästa totala månförmörkelse. För den som kan ta sig till utlandet bjuder 2012 på två häftiga solförmörkelser: en ringformig solförmörkelse den 20 maj (restips: Japan och Kalifornien) och den totala solförmörkelsen den 13 november (restips: norra Australien med våra kompisar på Thabela Travel).

1 KOMMENTAR

Comments are closed.