Jag gillar månen mycket, men ibland blir jag sur på henne. Som igår när hon inte förmådde titta fram mellan molnen under sin sista totalförmörkelse på fyra år, åtminstone inte sett härifrån Göteborg. Framförallt när det blir klart väder bara några timmar efter förmörkelsen är över.

Månförmörkelsen den 10 december 2011 av P-M Hedén. Klicka för fler bilder.

De närmaste dagarna har vi dessutom ännu en anledning att tycka illa om månen: hon gör det mer eller mindre omöjligt att njuta av årets i vanliga fall mest användarvänliga meteorregn, geminiderna. Månen ligger i år i närheten av stjärnbilden Tvillingarna där meteorerna ser ut att strömma ut ifrån och gör att bara de allra ljusaste stjärnfall blir synliga mot den månupplysta himlen. Geminiderna nämns knappt ens i Internationella meteororganisationens kalendarium för 2011. Fy på dig måne!
Sedan tar man en titt på P-M Hedéns fotografier på månförmörkelsen (ovan) och man är faktiskt redo att förlåta det mesta.

1 KOMMENTAR

  1. Då är man som tur inte ensam. Jag har nu missad både solförmörkelsen i januari, månförmörkelsen i juni och nu även denna förmörkelse på grund av dåligt väder. Man blir minst sagt besviken. Särskilt när det börjar klarnar upp bara någon mil norr om en och man själv bara hinner få se Capella och Jupiter i en större lucka i moltäcket men inte månen…och efter förmörkelsen är det hur klart som helst. Samma var det i januari och i juni – bra väder dagen före eller efter…

Comments are closed.