Nu börjar äntligen 2012! För konspirationsfantaster betyder det att världen går under lagom till vintersolståndet och den mystiska planeten Nibiru kommer på närbesök med omvälvande konsekvenser. För alla oss andra väntar ett spännande astronomiår som börjar med en riktigt fin planetvinter. Du kanske redan har lagt märke till Venus, som i juni 2012 blir högaktuell när hon passerar framför solen i årets mest spektakulära astrohändelse. Just nu leker Venus aftonstjärna och lyser vackert i sydväst i skymningen, och blir allt ljusare under de kommande veckorna. I februari och mars blir Venus så ljus att den blir lätt att med hjälp av smartmobilen hitta den på dagshimlen. Dessutom kan du bli lurad att tro att du sett en ufo (eller kanske till och med Nibiru, vad vet jag). När hon lyser som starkast får Venus nästan vemsomhelst att misstro att den bara är en helt vanlig solupplyst planet.

Himlens andra superstjärna just nu är Jupiter som står högt i söder under kvällen. Ut med kikaren och se månarna! I mitten av mars kan vi se fram emot att Jupiter och Venus uppträder tillsammans. Som närmast kommer de bara sex månbreddar från varandra på kvällshimlen den 13 mars.

Efter klockan 22 kommer Mars upp och blir den starkast lysande ”stjärna” i syd för den som tar sig hem från nyårsfesten. Tjusigt rödaktig såklart. I en liten kikare är Mars inte så spännande att titta på men för landets amatörastronomer är Mars redan ett lockande fotoobjekt: se till exempel solsystemsgalleriet på Astronet.

Saturnus blir en favorit för kvällsskådare först fram emot våren, men är redan nu synlig i stjärnbilden Jungfrun för den som är uppe under småtimmarna.

Vill du se samtliga planeter i solsystemet under 2012? Då är det alltså guldläge att börja nu. Uranus kan du bocka av på kvällshimlen med hjälp av en mindre kikare, bra stjärnkarta och/eller skarp syn (ladda ner Stellarium och Mag 7 Star Atlas för hjälp på traven). Merkurius dyker upp i lågt i väster i skymningen i början av mars. Den svårsedda Neptunus ligger i Vattumannen och blir ett projekt för sensommaren. För att se dvärgplaneten Pluto behöver du bli kompis med någon som bor i syd och har ett stort teleskop. Det är ett nytt år, allt är möjligt – ja med undantag för det där med Nibiru alltså.

3 KOMMENTARER

  1. Finns det något program där man har alla stjärnor, och där igenom bocka av de man har sett?

    Mvh
    //Ted i Syd

Comments are closed.