Supertungt pris för supertung forskning: Genzel och Ghez. Foton: ESO/John D & Catherine T Macarthur Foundation

Årets Crafoordpris i astronomi går till två forskare som bevisat att i mitten av Vintergatan finns ett supertungt svart hål. Tyske Reinhard Genzel och amerikanska Andrea Ghez har lett två team som hur stjärnor rör sig i mitten av vår galax. Med hjälp av värdelns bästa teleskop – Genzel med VLT i Chile och Ghez med Keckteleskopen på Hawaii – fann att de rör sig precis som man skulle vänta sig om det finns något mycket tyngt och osynligt alldeles i mitten som väger så mycket som 2,5 miljoner gånger solens massa. Mer finns hos KVA och hos Crafoordpriset.

Crafoordpriset i astronomi är en rätt prestigefylld utmärkelse. Vid sidan om Nobelpriset i fysik är det bara Kavlipriset i astrofysik som är större. Utdelning blir det den 14 maj då det också blir ett tvådagars symposium i Lund för att fira Andrea och Reinhard och deras framgångar.

I Crafoordprisets förklarar priskommitténs Bengt Gustafsson storheten i pristagarens upptäckter.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.