SpaceX farkost Dragon besöker rymdstationen: så kan den se ut när den äntligen kommer iväg. (Bild: SpaceX)

Den kan bli årets viktigaste rymdfärd – men just nu är det oklart när den blir av. Dragon, byggd av företaget SpaceX, blir den första mer eller mindre privata rymdfarkosten som åker till och docka med den Internationella rymdstationen ISS. Det blir ett avgörande steg i NASA:s planer att öppna upp för nya aktörer i omloppsbana och att täcka upp för de nu nedlagda rymdfärjorna. Just denna gång blir det inte så kommersiellt som man skulle kunna tro. Dragon ingår i ett särskilt NASA-program, COTS för att utveckla den kommersiella sektorn. Det har faktiskt varit igång sedan 2006. SpaceX med entreprenören och visionären Elon Musk i spetsen leder just nu utvecklingen, strax före Orbital Sciences som bygger raketen Antares för NASA och COTS. Efter Dragons första framgångsrika rymdfärd 2011 (som Dag Kättström skrev om i Populär Astronomi 2011/1) blir Musk och SpaceX säkert först att nå ISS, men när är ännu mycket oklart. Dragons flygning till rymdstationen har skjutits fram ett antal gånger och SpaceX understryker på sin hemsida att framgång är ingalunda garanterad. Tidigare skulle Dragon upp den 7 februari, men enligt senaste besked får vi vänta åtminstone till slutet av mars (Huffington Post). Den åker med ombord på en Falcon 9-raket, också gjord av SpaceX, från rymdbasen Cape Canaveral i Florida. Under tiden bjuder SpaceX:s hemsida på en titt inuti kapseln.