Nigerias Bashir Gwantu tyckte att beslut om skottsekunden bör skjutas fram. Sveriges delegat skyms bakom. (ITU)

Skottsekunden lever kvar och går inte samma öde till mötes som Pluto (tidigare rapport). De sekunderna som skjuts till för att försäkra att vår tideräkning följer jordens snurrande röstades inte bort när radiokommunikationsexperter träffades i Genève fredagen den 19 januari. Beslut om att omdefiniera dygnets längd och slippa de för världens datorer och satelliter jobbiga skottsekunderna är fortfarande aktuell, men skjuts nu upp till tidigast 2015. Skälet är enligt pressmeddelandet från Internationella teleunionen ITU att förändringens ’sociala och legala’ konsekvenser ännu inte är tillräckligt utredda (se även BBC och Prylfeber). Framförallt är man orolig för eventuella problem när skillnaden mellan jordens tid och klocktiden blir kännbar – två tre minuter 2100 och en halvtimme år 2700. Dessutom, visar en officiell videoupptagning från fredagens möte, kände sig en del av världens länder att de inte har full koll på de tekniska aspekterna som ligger bakom förslaget och behöver mer tid att sätta sig in i frågan. Nästa skottsekund inträffar den 30 juni.


Vincent Meens från ITU:s arbetsgruppen om skottsekundens framtid förklarar beslutet om skottsekunden och vad som står på spel framöver. (Video: ITU)