Hela listan, som släpptes i Norrköping i torsdags: klicka för att läsa den.

Några händelser på stjärnhimlen får du faktiskt inte missa år 2012. Nu har Norrköpings mesta amatörastronom Sven Mårdh kommit med sin årliga topplista över himmelska begivenheter och den finns att läsa som pdf från Norrköpings astronomiska klubb. Listetta för året är såklart Venuspassagen den 6 juni (som vi redan tipsat om). Under småtimmarna åker Venus sakta framför solskivan och det blir sista gången i vår livstid som den gör det. För oss som redan sett henne briljera som aftonstjärna i januari är det ingen överraskning att Venus kniper även listans andra plats, tack vare en mängd möten med andra planeter och ljusa stjärnor under hela året. Jag ser dessutom också fram emot 27 december (3:a på listan) – då kommer en rätt ljus stjärna i Oxen släckas när asteroiden Lictoria far framför den – och den 15 juli när månen lägger sig iväg för Jupiter. Utöver det finns en komet, Mars och månfria stjärnfall att se fram emot. Läs hela listan och planera ett spännande astronomiår för dig själv.