Vad sägs om en astronomisk folkfest i hela landet i höst? Hallå där Jesper Sollerman, ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet, berätta mer!
– Vid helgens styrelsemöte i Svenska Astronomiska Sällskapet beslutade vi att utropa en Astronomins dag och natt. Det hela går av stapeln för första gången lördagen den 13 oktober 2012. Det ska bli jättespännande och vi hoppas naturligtvis att hela astronomisverige engagerar sig. Ni är härmed inbjudna!

Så stod det i Populär Astronomi i december.

Det låter onekligen kul. Du föreslog ju det här i december i en artikel i Populär Astronomi. Vad kan vi vänta oss?
– Vi vill bygga vidare på alla de arrangemang som genomfördes under Internationella astronomiåret 2009, exempelvis under evenemanget 100 timmar astronomi. Då pratades det astronomi på många håll och på olika sätt över hela landet. Genom att nu utlysa Astronomins dag vill vi åter fokusera på astronomins alla underbara egenskaper – under lördagen den 13 oktober.

Hur går planeringen vidare?
– Nu sätter vi samman en liten grupp som ska realisera det hela. Hemsidor ska skrivas, ansökningar formuleras och kontakter med alla er som vi hoppas ska bidra med aktiviteter ska tas. Inget bidrag är för litet.

Varför blev datumet just den 13 oktober?
– Det har inte varit trivialt att hitta ett bra datum för Astronomins dag. Vi tror en månfri lördag i oktober blir en bra kompromiss, när kvällarna är mörka nog för observationer i hela landet – men inte alltför kalla. Det har även varit viktigt att hitta en dag som passar många av de institutioner vi vill ha med på tåget – erfarenhetsmässigt inser vi ju också att Astronomins dag (och natt) kommer att handla om mer än bara stjärnkikning.

Vad ska man göra om man känner sig inspirerad, har en idé eller bara är allmänt nyfiken?
– Du som är intresserad, hör gärna av dig till oss! Du kan kontakta mig på adressen jesper@astro.su.se.