För några år sedan fick vi läsa om att kollision mellan galaxer i galaxhopen Gevärskulehopen (”Bullet Cluster” på engelska) visade det slutliga beviset för att mörk materia existerar. Genom att kombinera mätningar från gravitationella linser och röntgenstrålning, kunde man se att den mörka materian som inte reagerar eller kolliderar med något har gått rakt igenom varandra, medan den interstellära gasen från galaxhopens medlemmar och den intergalaktiska gasen kolliderat, tappat rörelsemängdsmoment och faller mot centrum av galaxhopen.

Mörk materia-modellen är dock inte den enda förklaringen för den observerade effekten. Den modifierade Newtonska dynamiken (MOND) kan också förklara galaxhopen, och som det beskrivits av MOND:s grundare Mordehai Milgrom, ger den en mycket enklare beskrivning av kollisionen mellan galaxhopens medlemmar. En teknisk beskrivning kan man läsa här.

En utförlig analys av galaxhopen Abell 520 har visat att hypotesen om mörkmateria som av en del forskarlag ansågs så fint förklara Gevärskulehopen inte kan förklara Abell 520. En serie bilder tagen i olika våglängder har visat att Abell 520 innehåller en hel del mörk materia i det till synes tomma rummet mellan medlemsgalaxerna. Denna förklaring kan antingen betyda att exotiska mörkmateriepartiklar kolliderar med sig själv, eller så är det en triumf för MOND som spår att bara en liten överskott av osynlig materia behövs för att förklara observationerna. Mera om den nya forskningen kring Abell 520 hittar du hos CFHT. Forskningsartikeln finns på ArXiv.org.


Galaxhopen Abell 520. Den översta bilden är en sammansättning av de fyra mindre panelerna och det blågröna molnet representerar den mörka materian och den heta röntgenstrålande intergalaktiska gasen. Bild: NASA/ESA/CFHT/CXO, Jee (UCD) & Mahdavi (SFSU).