Det har varit en fantastisk vinter för planetskådare, och nu blir det ännu bättre. Kvällshimlens lysande stjärnor, den bländande vita Venus och den lite gulare Jupiter, kommer allt närmare varandra. Tittar du mot väster varje kväll så ser du hur de rör sig. Här kommer 5 planetskådartips!

 1. Se hur de rör sig. Planeterna flyttar på sig från kväll till kväll. André Franke på astroinfo.se har gjort en fin animering av hur de två aftonstjärnorna rör sig under de närmaste dagarna:
 2. Ta kikaren och titta närmare. Övertyga dig själv om att dessa är planeter och inte stjärnor. Med minsta handkikaren ser du att Jupiter är rund och omgiven de fyra små månar som Galilei upptäckte. Vilka är de kan du kolla på nätet med Sky & Telescopes lilla fiffiga månmanick.
 3. Titta på hur planeterna ser ut i dina ögon. Visst ser de taggiga ut, och inte alls små och runda som de borde vara? Taggarnas form som du ser bestäms av formen hos linsen i ditt öga. Så när du tittar på Venus och Jupiter så ser du något som är väldigt mycket du.
 4. Se fler planeter på himlen! När Venus och Jupiter regerar i väster går ljusröda Mars upp i öster. Senare på kvällen är den himlens ljusaste stjärna. Efter kl 23 kommer dessutom Saturnus upp i sydost, med jämnstarka stjärnan Spica strax till höger om den.
 5. Känn dig hemma i solsystemet. Du ligger nästan längst upp på en liten snurrande blå planet som liksom alla dessa andra planeter lyses upp av en gul stjärna 150 miljoner kilometer ifrån dig. En bra utsiktsplats mot universum.

5 KOMMENTARER

 1. Här finns utrymme för lite dramatik och romantik eller kanske en hel opera! Finns det inte någon som kan skriva något vackert om hur Venus jagat Jupiter hela kalla vintern, men missar varandra med en hårsmån samtidigt som den (synbart) stora Månen går in emellan dem och skiljer dem åt för evigt?

  Det skulle kunna bli tårdrypande! 🙂

 2. Är ganska säker på att jag skymtade Merkurius i skymmningen i går kväll och är därmed lite mallig över att ha sett förutom Mekurius då, även de andra för ögat synliga planeterna, Venus, Jorden, Mars, Jupiter och Saturnus en och samma natt…

 3. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your site.

  It appears as though some of the written text within your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This might be a problem with my internet browser
  because I’ve had this happen previously. Cheers

 4. Hi there very nice web site!! Man .. Excellent ..

  Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also?
  I’m glad to find a lot of helpful info here in the publish, we need develop extra techniques on this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

Comments are closed.