Ibland kommer det små stenar från rymden som skapar lysande stjärnfall på natthimlen. Kvällen den 1 mars 2012 kom en spektakulär sådan kl 20:39 som syntes som ett eldklot över södra Sverige och Norge. På vissa håll hördes till och med en smäll. Rapporter finns i Nerikes allehanda, P4 Väst, norska rymdsajten Bang i rommet och norska Verdens gang har en fin webbkameraupptagning som ger en känsla för hur den kan ha sett ut. PopAst-läsaren Dag Ernholt mejlade in en rapport om hur meteoren plötsligt kom fräsande från nordost när han var ute och körde på E18 mot Karlstad.
– Lång eldsvans, splittrade upp sig i tre delar och sedan innan den försvann bakom grantopparna bröts en av delarna upp ytterligare. Ca 35-45 graders vinkel mot horisonten då den passerade. Tyvärr kan jag inte vara mer precis i min uppskattning eftersom jag körde och blev minst sagt exalterad då den for fram.
På nätet finns det andra rapporter. En deltagare på forumet Flashback berättar hur meteoren ”först blinkade det till som en blixt, sen rörde sig ett sken stark som en vanlig stjärna över himlen, som senare övergick till en stor grön svans”. Andra rapporter kom från skånska Wessmantorp och så långt upp som Ljusne.
Sådana här ljusa meteorer är inte ovanliga men brukar falla bakom molnen eller på dagen när ingen ser på. Klarade sig stenskrot hela vägen till marken? Kanske. På norska sajten Bang i rommet skriver astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard om händelsen och efterlyser rapporter från allmänheten.
Såg du något själv?