Ibland kommer det små stenar från rymden som skapar lysande stjärnfall på natthimlen. Kvällen den 1 mars 2012 kom en spektakulär sådan kl 20:39 som syntes som ett eldklot över södra Sverige och Norge. På vissa håll hördes till och med en smäll. Rapporter finns i Nerikes allehanda, P4 Väst, norska rymdsajten Bang i rommet och norska Verdens gang har en fin webbkameraupptagning som ger en känsla för hur den kan ha sett ut. PopAst-läsaren Dag Ernholt mejlade in en rapport om hur meteoren plötsligt kom fräsande från nordost när han var ute och körde på E18 mot Karlstad.
– Lång eldsvans, splittrade upp sig i tre delar och sedan innan den försvann bakom grantopparna bröts en av delarna upp ytterligare. Ca 35-45 graders vinkel mot horisonten då den passerade. Tyvärr kan jag inte vara mer precis i min uppskattning eftersom jag körde och blev minst sagt exalterad då den for fram.
På nätet finns det andra rapporter. En deltagare på forumet Flashback berättar hur meteoren ”först blinkade det till som en blixt, sen rörde sig ett sken stark som en vanlig stjärna över himlen, som senare övergick till en stor grön svans”. Andra rapporter kom från skånska Wessmantorp och så långt upp som Ljusne.
Sådana här ljusa meteorer är inte ovanliga men brukar falla bakom molnen eller på dagen när ingen ser på. Klarade sig stenskrot hela vägen till marken? Kanske. På norska sajten Bang i rommet skriver astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard om händelsen och efterlyser rapporter från allmänheten.
Såg du något själv?

9 KOMMENTARER

 1. Hej

  Jag såg meteoren igår då jag var ute med hunden. Jag bor i Mölnlycke strax utanför Göteborg. Kom precis fram ur ett skogsavsnitt, och tittade upp över ett tjärn i närheten. Då såg jag ett eldklot. Mestadels blått med en svans efter. Den färdades i en ganska flack bana en bit ovanför horisonten från sydost, mot nordväst. Jag observerade den i 2-3 sekunder. För mig såg det ut som om den löstes upp och försvann precis innan den försvann ur mitt synfält till vänster.

 2. Jag och min kollega såg med meteoren när vi var på väg till jobbet i torsdags. Och vi bor båda i Skara området och var på väg nordväst mot Lidköping. När vi kom till jobbet var det ingen annan som hade sett något.

  Jag tyckte nästan det såg ut som en del av en fyrverkeripjäs, men insåg att det inte var det. Var verkligen starkt grönt ljus. Och såg ut att vara mycket nära oss. Men inser ju att det inte var så nära
  Häftig upplevelse.

 3. Jag hade också lyckan att få se den när den färdades i nordvästlig riktning över Mölndal. Hastigheten var mycket hög och efter någon sekund hade den försvunnit bakom hustaken. Svansen var vackert gröngul. Hoppas få uppleva något liknande igen!

 4. Jag såg den från mitt fönster i Östra Ämtervik i Värmland. För mig såg den ut som ett vitt ljus med svans, som övergick till ett jätte starkt vitt sken eller exposion innan den löstes upp och försvann på västra sidan Fryken. Den kom från norr.

 5. Jag och min jobbarkompis hade kaffepaus och stod ute. När den kom,trodde först att det var ett flygplan som brann och bara väntade på att det skulle slå i backen. Det var som ett blått eldklot. Så himla häftigt var ganska uppskruvad efter detta tur att vi var två som såg detta.

 6. Den gick att se i södra Dalarna också. Som ett blått enormt klot med flammor i kring. Mellan 19-20 på kvällen i nordvästlig rikting. Såg den bara några sekunder innan den försvann ur synfältet bakom en byggnad.

  Ca en timme senare såg jag något jag trodde var avlånga moln i riktning från där jag sett klotet, så det kanske var stoft efter denna?

 7. Hej! Var ute och hämtade något i bilen och fick se ett eldklot som det flammade om i säkert 3 sek. Upplevde att det gick ganska sakta. Det såg ut som om det var en sträcka på ca. 3-5 mil och väldigt nära, men det var synligt i både Norge och Sverige. Googla på det i kväll efter att tittat på Saturnus Jupiter
  Österåker Södermanland

 8. Jag såg också detta fenomen när jag körde motorvägen från Stockholm mot Enköping. Jag startade från Stockholm kl 20 vilket gör att tidpunkten stämmer väl överens med 20:39, som jag läste någonstans, för på en raksträcka i närheten av Ekolsund såg jag plötsligt denna svans rakt fram och som ökade i ljusstyrka för att plötsligt slockna när den lyste som starkast. Jag uppskattade också varaktigheten till ca 3 sekunder. Jag fick en lätt euforisk känsla, för att använda ett aktuellt uttryck. Först idag hörde jag berättas om att det slagit ner stenar i Oslo den kvällen.

Comments are closed.