Ser inga spår av universums kraftigaste explosioner: neutrinoteleskopet IceCube i Antarktis överraskar. (Foto: IceCube/Forest Banks)

Universums mest extrema explosioner, gammablixtarna, har länge gäckat astronomer. En gammablixt tros vara ljuset från när en mycket tunga stjärna exploderar och samtidigt skapar ett alldeles nytt svart hål.

Nu har mätningar med ett av världens mest spektakulära experiment, IceCube i Antarktis, visat att forskare har haft helt fel om hur dessa kraftiga utbrott funkar.

IceCube är världens bästa teleskop för neutriner, de mycket vanliga men sanslöst små och svårfångade partiklar som bara sällan växelverkar med vanlig materia. Mellan 2008 och 2010 letade IceCube efter neutriner som skulle kunna anlänt från rymden samtidigt som ljus från gammablixtarna som samtidigt sågs explodera med rymdteleskopen Fermi och Swift.

Tvärtemot dagens bästa teorier om hur gammablixtar borde funka hittade man inte en enda neutrino som kunde förknippas med en gammablixt.

Upptäckten är inte bara en väckarklocka för astrofysikerna som nu måste stöpa om sina gammablixtteorier för att bättre spegla verkligheten. Den är också en utmaning för de som studerar de energiska och lika svårbegripliga kosmiska partiklarna som ständigt strömmar in mot jorden från yttre rymden. IceCube tycks nu ha visat att det inte är gammablixtarna som skickar hit dem, något som många forskare hade börjat ta för givet.

I det stora teamet bakom mätningarna med IceCube ingår två svenska forskargrupper vid Uppsala universitet (pressmeddelande) och Stockholms universitet, samt Julia Becker, som vi intervjuade i Populär Astronomi nr 2011/2. Artikeln finns i Nature och på ArXiv. Se även rapporten hos BBC och en kommentar hos Cosmic Variance. Att inte se det som alla väntar – ibland är det som ger det största genomslaget.