Tisdagen den 24 april 2012 lanseras det ännu hemliga projektet Planetary Resources, där kända namn som filmregissören James Cameron, Google-profilernaLarry Page och Eric Schmidt, miljardären Ross Perot och rymdvisionären och X-Prize-grundaren Peter Diamandis är alla med. Deras ännu innehållsfattiga hemsida utlovar en revolution inom rymdutforskning. Vad kan det bli?

Det kan handla om att ta hem en mindre asteroid till jorden för att komma åt dess naturresurser. Det tror både Phil Plait och nättidningen Parabolic Arc.

Idén är spejsad men inte otänkbar. Att styra bort en farlig asteroid med hjälp av en tung rymdsond har dryftats som ett sätt att skydda jorden från ett farligt framtida nedslag. Att styra en asteroid till en praktisk omloppsbana är en rejäl utmaning, men det diskuterades i höstas på en konferens i Kalifornien (Wired Science) och den 2 april släpptes en 51-sidors rapport om hur det skulle kunna gå till.

Enligt rapporten skulle bästa kandidaten var en 7-meter stor, 500 ton tung, kolrik asteroid som redan har en bana som liknar jordens. Inga gigantiska grejer med andra ord. Att ens hitta en sådan är knepigt med dagens teknik. Men görbart. Är det det som miljardärerna vill göra? Det får vi reda på på tisdag.

Tack till Dag Kättström för tipset.