Det är bara två månader till årets astronomiska höjdpunkt, Venuspassagen, men just nu äger planeten kvällshimlen fullständigt. Medan Jupiter sjunker i diset i väster fortsätter Venus-showen hela april månad och in i maj.

Denna vecka passerar Venus framför himlens mest kända stjärnhop, Plejaderna (även känd som Sjustjärnorna). Venus ligger närmast hopens mitt på tisdag kväll den 3 april. I minsta handkikare ser du Venus omringad av Plejadernas unga blåvita stjärnor, som ligger alla på samma plats i galaxen 400 ljusår bort.


Venus hälsar på Plejaderna. Så här ser de ut tillsammans den 3 april. (Bild: Per Ahlin/Stockholms folkobservatorium)

Plejaderna är ett favoritobjekt för astrofotografer. Kolla till exempel Gunnar Wilhelmssons bild från november hos Astronet. Mer om hopen och dess historia kan du läsa i denna artikel från Populär Astronomi nr 3/2011.

När du ändå håller på ska du inte missa himlens andra för tillfället sällskapssjuka planeter. Vår andra grannplanet Mars lyser klart brandgult i söder nära stjärnan Regulus (77 ljusår bort) i stjärnbilden Lejonet. Senare på kvällen klättrar även Saturnus i sydost, där den har sällskap av ljusa vita stjärnan Spica (260 ljusår bort).