Göran Strand, astrofotograf, vill ha din hjälp med att rädda Sveriges högst belägna observatorium. Han är med i en arbetsgrupp som nu letar lösningar till Observatoriet Frostvikens problem. Observatoriet invigdes 2009 men har aldrig kommit igång trots stora planer och miljoninsatser.


Göran Strand

Vilka är ni som ingår i arbetsgruppen?
– Förutom jag själv ingår även Lars Häreblad från analysföretaget NordAnalys och Kjell Lundberg från reklambyrån Syre, båda från Östersund.

Du har din bas på Frösön. Hur bra är Jämtland om man vill kolla in stjärnhimlen?
– Jämtland är väldigt förskonat från kraftigare ljusföroreningar, så det lämpar sig väldigt bra. Under vinterhalvåret har vi dessutom väldigt långa nätter vilken också är en klar fördel. Sommartid njuter vi av de ljusa nätterna och solobservationer.

Och nu vill ni ha tankar från Sveriges astronomiintresserade.
– Ja, vi har sammanställt en enkätundersökning för att få svar om folks vilja att besöka området och vad de vill skall erbjudas där. Klicka här för att svara på enkäten.

Finns det hopp för Observatoriet i Frostviken?
– Jag tror det, men det gör sig inte själv. Det krävs att man lyckas engagera någon på plats som kan driva verksamheten framåt. Vi kommer nu att göra allt vi kan för att hjälpa Frostviken komma igång med verksamheten där uppe.