En ung Knut Lundmark på solförmörkelseresa 1914.

På nya hemsidan knutlundmark.se hittar du allt om en av Sveriges främsta astronomer. Ulf R. Johansson och Peter Linde, initiativtagare till sajten, berättar om en mångsidig, berömd och nästan folkkär astronom – och efterlyser fler minnen till arkivet.

Med vår sajt, ägnad minnet av Norrlandsfödde Knut Lundmark (1889-1958), utan tvekan Sveriges mest kände astronom på 1900-talet, hoppas vi återuppväcka intresset för en ovanligt profilstark yrkesastronom och kulturpersonlighet.

Lundmark blev professor i Lund, varifrån han också tog initiativet till Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe 1937. I Lund fortsatte han att engagera sig i galaxforskningen men ägnade också mycket tid åt att handleda en rad yngre forskare. Bland dem Sveriges första kvinnliga fil dr i ämnet astronomi, Frida Palmér.

Knut Lundmark författade mängder av betydande inomvetenskapliga rapporter och artiklar och runt 1920-25 var han en av de tongivande i debatten om galaxernas vara eller icke-vara (”The Great Debate”). Lundmark var sedan tonåren en entusiastisk ”island universe”-försvarare, men de avgörande bevisen saknades. Först med de stora teleskopen i Kalifornien (Mount Hamilton och Mount Wilson), där Lundmark arbetade i början av 1920-talet, och teleskopens nova- och cepheidupptäckter i Andromedagalaxen, klarnade bilden.

Knut Lundmarks status är av den storleken att han 1986 hedrades med ett eget rymdmonument i Älvsbyn, varifrån han kom att under små och karga omständigheter ges möjlighet att studera och bli en av landets största naturvetare genom tiderna.

Hur pusselbit lades till pusselbit försöker vi nu skildra på vår Lundmark-hemsida, pedagogiskt och underhållande. I över 40 olika artiklar belyses Lundmarks liv från olika vinklar. Till godbitarna hör exempel på Lundmarks korrespondens med världsberömda astronomer, unika bilder, radiosamtalet med Harry Martinson, länkar till hans vetenskapliga publikationer, m.m.

Hemsidan ska ses som ett ”work in progress” och vi välkomnar ytterligare pusselbitar. Ett ymnigt material finns numera i olika arkiv, men vi vet också att det finns personer i popast.nu:s läsekrets med egna upplevelser, både av Lundmarks många populärvetenskapliga böcker men kanske också av honom som radioröst och föreläsare land och rike runt.

Vi vet att det på 30-talet spelades in en ”dokumentärfilm” om Lunds observatorium. Var finns den nu? Vore trevligt med rörliga bilder på Lundmark.

Hör av er med era minnen och upplevelser – eller klicka vidare till knutlundmark.se för att läsa mer.

Ulf R Johansson, ulf.r.johansson@telia.com
Peter Linde, peter@astro.lu.se

1 KOMMENTAR

  1. Mycket intressant!
    Jag kan rekommendera kontakt med NSAA-medlemmen Sune Nilsson, han såväl som Knut Lundmark, från Älvsbyn. Han har nog mycket att berätta från sin forskning om K.L.

Comments are closed.