Inför sitt (sett härifrån) besök hos solen den 6 juni kommer planeten Venus allt närmare målet. Du kan fortfarande se den, lågt i nordväst sent om kvällen. Norr om Sundsvall är Venus också över horisonten hela natten.


Månskära, Venusskära, solskiva: klicka för stor bild. (Foto: Peter Rosén)

Med en liten kikare kan du se något vackert som självaste Galileo Galilei var först med att upptäcka: Venus är en skära, precis som vår egen måne några dagar efter nymåne.
Gör det redan ikväll om du kan: Venus är synlig i bara några dagar till innan Venuspassagen.
Astrofotografen Peter Rosén i Stockholm är en av amatörastronomerna som varit ute och fotograferat Venus på kvällshimlen. I den här fantastiska bilden (klicka för att se i full storlek på Astronet) har han klippt ihop solen, månen och Venus som de såg ut kvällen den 23 maj, för att jämföra deras faser och storlek på himlen.


Månen och Venus på kvällshimlen i min mobilkamera, något photoshoppade för att göra stämningen (om inget annat) lite mer realistisk.