Nästan framme vid målet: Dragon flög under rymdstationen under torsdagen. (Foto: NASA)

Vill du se på när ett litet stycke rymdhistoria skrivs? Rymdfarkosten Dragon, byggd av företaget SpaceX med stöd av NASA, blir den första kommersiella rymdfarkosten som dockar med Internationella rymdstationen ISS, och det sker idag och imorgon. Under torsdagen 24 maj flög Dragon runt rymdstationen och astronauten André Kuipers var framme med kameran (bilden ovan).
Men som Johnny Rönnberg skriver på Astrowebb är på fredagen och lördagen som rymdresans verkliga spänningsmoment inträffar.
Kl 14:06 på fredagen ska stationens astronauter försöka få tag i lilla draken med robotarmen Canadarm 2 och dra in den mot rymdstationen. Om det funkar – och det är inte säkert – är det klart. Pä lördag den 26 maj, kl 11 svensk tid om allt går enligt planen, öppnar astronauterna luckan och kommer åt förnödenheterna som Dragon tagit med sig upp.
SpaceX meddelar att de försöker sända live på spacex.com och det gör även NASA tv.
Sedan blir Dragon kvar till 31 maj då det är dags för hemresan.
För dig i södra Sverige finns det chans att skåda rymdstationen på himlen medan Dragon är på plats. Den syns som en ljus stjärna som rör sig sakta över himlen under någon minut den 28, 30, och 31 maj. För exakta hålltider se heavens-above.com under rubriken ’ISS’.

2 KOMMENTARER

  1. Är inte det en lek med ord när man säger att den är privat? Är inte de flesta raketer byggda av privata företag? Jag tänker på ex.vis Atlas-raketen.

  2. @Linnar: Helt klart är detta inte så kommersiellt som man skulle kunna tänka sig. Som alltid med rymdfart både i USA, Europa och på annat håll är det än så länge mest statliga pengar i botten. Däremot är det nytt att privata företag står bakom en resa till rymdstationen som SpaceX gör med Dragon.

Comments are closed.