Det är inte långt kvar till Venuspassagen 2012, tidigt på morgonen den 6 juni (se t ex Börje Lundbergs artikel i Expressen den 21 maj). Det är sista chansen på ett sekel så gäller det att planera – och kanske göra några inköp. Här kommer några förslag.

  1. Väckarklocka Venuspassagen börjar kl 00:05 och fortsätter till 06:54. För alla som inte bor i nordligaste Norrland gäller det att stiga upp tidigt. Ställ den nya alarmklockan – det finns några roliga på Blocket – till soluppgången för att inte missa något. Det bli ca 01:30 i Luleå, 02:40 Östersund, 03:15 Stockholm, 04:15 Göteborg och 04:30 i Malmö.
  2. Solförmörkelseglasögon… Det gäller att skydda ögonen när man tittar på solen, och utan bra skydd kommer du faktiskt inte kunna se Venus mot solens ljusa skiva. Solförmörkelseglasögon är billiga men handla tidigt. Köp hos AstroSweden eller hos Rymdbutiken.
  3. … eller svetsglas Med en bit Svetsglas nr 14 i handen, den mörkaste typen alltså, har du ett schysst solfilter. Fråga hos din lokala järnhandlare eller beställ på nätet hos Svetsmaskinservice AB.
  4. En liten kikare för projicering Det lättaste och bekvämaste sättet att kolla på Venuspassagen är att projicera solen på ett pappersark med hjälp av en mindre fältkikare eller teleskop. Vi återkommer med instruktioner. Teleskopleverantörerna har massor av kikare i olika prisklasser, det har även till exempel Gunnar Olssons foto i Stockholm.
  5. Ett solfilter till ditt teleskop Är du redan teleskopägare? Då kan du slå till med ett solfilter som du sätter i teleskopets öppning. (Har du ett gammalt filter till okularet ska du slänga det – sådana är farliga.) Du hittar solfilter hos Astrosweden, Teleskop-Service och Rymdbutiken.
  6. Skaffa solteleskop För allra bästa solskådning finns specialbyggda solteleskop, gärna Coronado. AstroSweden har ett för under 7000 kronor och Teleskop-Service har fler i sortimentet.

För fler tips om hur du säkert skådar Venuspassagen, se transitofvenus.org:s sida om ögonskydd och SAAF:s infoblad om Venuspassagen. Velar du om vilken utrustning du behöver, kontakta din närmaste astronomiförening eller ställ en fråga på Astronomiguidens forum.