I april testade SpaceX raketen Falcon 9 som ska bära Dragon till rymden. (Foto: SpaceX)

Efter många förseningar är Dragon klar för rymden. Om allt går enligt plan blir det första gången som en kommersiellt byggd rymdfarkost når den Internationella rymdstationen ISS.
Företaget SpaceX med internetmiljardären och visionären Elon Musk i spetsen ingår sedan många år i ett samarbete med NASA. Nu blir det ett första riktiga test av den slimmade rymdindustrin där SpaceX just nu är ledande.
Musk och SpaceX är mycket tydliga med att de kan misslyckas denna gång.
– Det finns en massa skit som kan gå fel”, sa han i en intervju i Forbes nyligen.
Enligt väderprognosen för uppsändningsplatsen vid Cape Canaveral i Florida är chanserna goda att SpaceX kommer iväg vid utsatt tid, kl 10:55 svensk tid på lördag. Först på fjärde och femte dagen i rymden är det dags för dockning med hjälp av astronauterna ombord på ISS, bland dem ESA:s André Kuipers.
Om allt lyckas blir Dragon ett helt nytt sätt att transportera saker både till rymdstationen och tillbaka till jorden, något som för tillfället bara kan göras med Rysslands Sojuz och Progress-kapslar.
Att även transportera astronauter ligger en bit in i framtiden för SpaceX, men för Elon Musk är det ett självklart mål. Eller snarare delmål för ännu större drömmar. I en intervju i New Scientist i december sa han att målet är att sätta miljontals människor på Mars.
Uppsändningen kommer att sändas live på spacex.com. Tills dess har Spaceflight Now kontinuerlig bevakning och Musk själv kan du följa på twitter.com/elonmusk. I SpaceX välskrivna presskit finns allt du behöver veta om flygningen.
[Uppdatering: Lördagens uppsändningsförsök avbröts i sista sekunden på grund av övertryck i ena motoren. Nästa försök blir 09:44 svensk tid på tisdag 22 maj.]