På onsdagen, från ett flygplan över Stilla havet, sände NASA upp ett nytt teleskop till rymden. NuSTAR heter det, och det är coolt av flera anledningar.


Nyuppsända NuSTAR som det kan se ut i omloppsbana. Nästa vecka blir avgörande när stora masten fälls ut. Bild: NASA/JPL-CalTech

  1. Utfällbar mast för skarpa röntgenbilder. NuSTAR ska studera universum som det ser ut i röntgenstrålning med ungefär samma frekvenser som röntgenapparaten hos din tandläkare. Jämfört med tidigare teleskop kommer det att kunna ta långt skarpare bilder, tack vare sin spejsade optiska design med en 10-meter lång mast som ska fällas ut 7 dagar efter uppsändning.
  2. Nya svarta hål. Teleskopet blir känsligt för strålning från gasmoln som hettas upp när de köar för att dras in i svarta hål. Tanken är att kunna hitta nya svarta hål – stjärntunga sådana i Vintergatan, supertunga i andra galaxer, och kanske även de mellantunga som ingen vet säkert om de verkligen finns.
  3. Pepp för röntgenastronomer. Astronomer som älskar universums mest energiska fenomen och mest extrema objekt är annars inte glada alls just nu. ESA valde nyligen bort många röntgenastronomers hjärteprojekt, Athena, till förmån för Jupitersonden JUICE (se Populär Astronomi 2012/2). Athena var tänkt att bli en värdig och stor uppföljare till succételeskop som ROSAT, XMM och Chandra, men istället deppar nu röntgenfolket (läs Andy Lawrence blogginlägg om saken). Hoppet står till mycket mindre projekt, som NuSTAR, tyska eROSITA och svenska PoGOLite som ska flyga i juli.
  4. Fiona Harrison vid röntgenrodret. För andra gången någonsin har NASA en kvinna som basar över en rymdforskningssatellit, och hon är den första kvinnan som leder ett rymdprojekt inom astrofysik (den aktuella månsonden GRAIL styrs av planetvetaren Maria Zuber). Läs intervjun med Harrison i Washington Post.

Mer om rymdteleskopet finns att läsa på NuSTAR:s hemsida.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.