Det är snart en vecka sedan Venus passerade framför solskivan för sista gången i våra liv. Man har nu sett en hel del spektakulära bilder på nätet, och som vi skrivit om tidigare, kan man lungt räkna med att 2012 passage gick ståtligt till historien.


Venuspassagen 2012 kl 05:17 tagen med en vanlig digitalkamera och ett 3mm tjockt svetsglas av den mörkaste sorten (Bild: Bertil Ekelöf).

Jag var en av tjugotal fantaster på Medborgarskolans kursbåt och efter en föreläsning om solsystemet och venuspassager genom tiderna, följdes alla med ut på däck ute på Östersjön någonstans söder om Finland. Vid soluppgången var det mulet österut och tjocka moln skymde solen fram till kvart över fem på morronen. Någongång då och då kunde man ana solen bakom de tjocka molnen, och bara den synen räckte för att hålla förväntningarna vid liv.

Vi höll tummarna för att få en skymt av solen och när den väl kom fram efter ungefär två timmars väntan var vi i full beredskap med specialbrillor och solvaggor. Det drölde inte länge innan vi fick se Venus som en skarp fläck framför solskivan. En minnesvärd upplevelse för de morgonpigga ombord på Tallink Siljas M/S Victoria I.


En solvagga på givakt. (Foto: K. Fathi)