Första vinkning mot kameran från Kinas rymdstation. (Bild: CNTV; klicka för att se mer)

Hur många människor finns i rymden just nu? Svaret är sedan lördagen den 16 juni nio: sex på Internationella rymdstationen ISS och tre på Tiangong-1 (SVT). Den kinesiska rymdfarkosten Shenzhou 9 dockade idag med Kinas hittills obemannade rymdstation. Det är en milstolpe av flera anledningar. Kinas nya utpost i omloppsbana Tiangong-1 sändes upp i september 2011 och blev då den första nya rymdstationen sedan ISS sändes upp 1998. Nu blir den stationen första utöver ISS med astronauter ombord – taikonauter kallas Kinas astronauter – sedan den ryska stationen Mir stängdes år 2000.


Liu Yang

Bland de tre besättningsmedlemmar som nu ska spendera en dryg vecka ombord stationen är Jing Haipeng, den första taikonauten som genomför en andra rymdresa samt debutanten Liu Wang. Mest uppmärksamhet har fästs på Liu Yang som blivit världens 56:e kvinnliga astronaut och Kinas första (t ex DN). Hon är pilot och major med en gedigen yrkeskarriär inom militären bakom sig, en ganska typisk karriärbana för en astronaut alltså. Taiwanesiska Want China Times har en intressant artikel om Kinas höga förväntningar på henne och om hur hon framställts i kinesiska medierna.
Rysslands Valentina Teresjkova var den första kvinnan i rymden, exakt 49 år innan Shenzhou 9 lyfte i lördags. Vem blir Sveriges första kvinna i rymden? Just nu är det äventyraren Renata Chlumska, som har en rymdturistbiljett hos Virgin Galactic, som ser ut att bli först. Hon intervjuades nyligen om sitt rymdintresse i radioprogrammet Tendens.

Går det att se Tiangong-1 från Sverige, som man kan göra med ISS? Svaret är tyvärr nej. Rymdstationens bana tar den i bästa fall några enstaka grader över horisonten, så även for dig som bor i sydligaste Sverige och vet vad du gör blir det en rejäl utmaning.