– Vad 5+ moons hos Pluto verkligen betyder? Även saker som inte är planeter kan vara komplicerade och intressanta. Men det visste ni. Väl?
tweetade planetforskaren Mike Brown efter att NASA meddelat upptäckten av Plutos femte måne, gjord med Hubbleteleskopet. Nya månen får än så länge heta P5. I Plutos allt mer komplicerade system (föregångaren P4 upptäcktes 2011) ligger den såhär:


Pluto med månar. Dvärgplanetens och dess månars storlekar är överdrivna relativt banorna men ska vara korrekt relativt varandra. Nya P5, som ligger 42000 kilometer ut från Pluto, uppskattas vara 10-25 kilometer tvärsöver. (Grafik: Robert Cumming)

Upptäckten är ännu ett bevis för att Pluto och sin största måne Charon bildades i en dramatisk krock mellan småplaneter för miljardtals år sedan. Hur systemet ser ut i detalj får vi bättre reda på när sonden New Horizons kommer dit i juli 2015.
Det är förresten för New Horizons skull som Hubbleteleskopet gjorde observationerna som avslöjade P5. Forskarteamet, lett av Mark Showalter och Harold Weaver, sökte observationstid på Hubble med motivering att leta tecken på ringar och småstenar som skulle kunna skada sonden när den kommer fram. Ringar med samma egenskaper som Jupiters eller ljusare finns inte, men urgammalt dvärgplanetskrot kan vi definitivt vänta oss att det finns, säger forskarna. Och, som Mike Brown antyder, ännu fler månar.
Läs även: Wikipedias lista över månar i solsystemet och Solsystemets 10 bästa månar i Populär Astronomi 2011/2.