Det svenska ballongprojektet PoGOLite lyfter inte i år heller. Sent på måndagen rapporterade projektledaren Mark Pearce i ett inlägg på Oskar Klein Centers blogg att teamet nu gett upp kampen mot det dåliga vädret över rymdbasen Esrange. Pearce tackar medarbetarna som arbetat denna sommar med att bygga upp PoGOLite igen efter förra årets havererade flygning, men meddelar att teamet kommer att göra ett nytt försök sommaren 2013.


Får vänta ett år till: PoGOLite som det såg ut vid tester i juni. Foto: Mark Pearce


Mark Pearce (Foto: Rymdkanalen)

Vi ringde upp en sammanbiten Mark Pearce.
PA: Två år är en lång tid inom rymdforskningen. Börjar andra projekt som börjar konkurrera med PoGOLite?
– Ja, och det är något som är särskilt irriterande med den här situationen! Det finns ett annat projekt som heter GRAPE som redan har flugit. De siktar mer på vidvinkelobservationer, för att kunna till exempel studera solutbrott, så i princip kompletterar projekten de varandra. Andra missioner dyker upp hela tiden. Vi håller ett öga på dem.
PA: Ni har också föreslagit en liten satellit till ESA för uppsändning om fem år. Ska den göra samma sak som PoGOLite?
– Satelliten ska komplettera PoGOLite. Den ska vara känslig för strålning med lägre energier än PoGOLite, och det är mer ett högprestandainstrument. Den skulle titta på samma källor, men kommer att kunna se även andra.
PA: Hur påverkade politiska faktorer att PoGOLite inte kom iväg denna gång?
– Till slut var det vädret som avgjorde. Vi har ännu inte fått papper på att vi har tillstånd att flyga över Ryssland. Förra året fick vi definitivt nej. Nu är förhoppningen att de ger oss klartecken med ett datumstämpel som gör att tillståndet kan gälla även för nästa år.
Pearces team täcker nu PoGOLite med plast och lämnar kvar det på Esrange. Det kan bli några tester av systemet i vinter, men i stort sett är det bara att vänta för nästa chans för stora ballongen att lyfta efter midsommar nästa år. Och hålla tummorna för bättre vindar då.

1 KOMMENTAR

  1. Inom ESA tar det en evighet! Dags att bygga svenska satelliter snabbt! Igen! Man måste snabba upp projektförloppen. Även Rymdstyrelsens föreslagna småsatellitprogram har en seg tidplan. Fortare, fortare,…, mindre krångel, byråkrati och tvekan!

Comments are closed.