Vill du se stjärnor, planeter och nebulosor? Vill du titta genom teleskop, uppleva himlen från en riktigt mörk plats och dessutom i sällskap med kunniga entusiaster?

Då ska du såklart gå på stjärnträff, eller star party som det heter på engelska. I södra Sverige är augusti stjärnträffmånaden framför alla andra och med låga entréavgifter är stjärnträffsbesök ett fantastiskt prisvärt sommarnöje. Nu är det dags att anmäla sig till sensommarens två klassiska svenska stjärnfester: Sagittarius på Öland den 15-19 augusti och Träff under stjärnorna utanför Mariestad den 24-25 augusti.

Till träffarna kommer alla från nybörjare till erfarna amatörastronomer med avancerade och kraftfulla teleskop och kameror. Folk byter tips, snackar teknik, optik och rymd och väder, och det finns mycket att göra även under dagtid eller om det några moln rakar glida in. På programmet för Sagittarius-träffen står observationsnätterna i centrum men på dagtid blir det en geologisk vandring och en prylmarknad för den som vill skaffa eller sälja utrustning. Följande helg har Träff under stjärnorna Solen som tema. På dagen blir det solobservationer och solfysikern Dan Kiselman håller föredrag om den senaste forskningen om vår närmaste stjärna, och dig som fotograferade Venuspassagen i juni ombeds ta med era bilder. På båda träffar kan du även köpa ny utrustning: en och annan av landets teleskopbutiker kommer att vara på plats.

Jörgen Danielsson, arrangör för Sagittarius, hälsar förresten att den som ska till Öland bör inte anlända för sent.
– Lördag den 18 augusti blir logistiskt knepig för sent anländande på grund av idrottstävlingen Ironman. Ankomst senast fredag
rekommenderas! skriver han i ett mejl.


Stjärnträffdags: uppspelta hobbyastronomer, uppställda teleskop och den magnifika stjärnhimlen. Foto från vårens Värmland Star Party av Ulf Jonsson

Det blir fler stjärnträffar redan i höst. På programmet för Astronomins dag och natt, som uppdaterades förra veckan, den 13 oktober får landet hela tre stjärnträffar: Norrland Star Party 2012 i Gäddede, Jämtland, 6171 Uttorp i Blekinge skärgård och nyinstiftade Onsala stjärnträff i norra Halland, som Cassiopeiabloggen redan skvallrat om. Och i vår kommer nästa upplaga av Värmland Star Party, landets största stjärnträff, enligt SAAF:s kalendarium den 8-10 mars 2013.