Årets bästa stjärnfall börjar redan rampa upp och ser ut att bli riktigt bra i helgen. Här kommer våra bästa tips för dig som vill skåda, önska och uppleva rymdgrusets vackraste nätter.

 1. Pricka in rätt väder, tid och plats. Stjärnklart ute? Då kan du få se meteorer hela veckan bara du är ute under en stjärnklar himmel efter kl 23. Från en mörk plats så ser du fler stjärnfall, men även mitt i stan kan du ha tur.
 2. Bästa tillfälle ser att att bli precis efter OS-avslutningen. Nätterna mot söndag och måndag blir perseidernas bästa i år. Följ upp OS avslutningsceremoni i tv med fyrverkerier i skyn! Men gå ut natten mot söndag om vädret ser bra ut.

 3. Perseiderna ökar i antal och synlighet under veckan som kommer, och syns bäst precis efter OS i London avslutas. Antalet som syns per timme är svårt att räkna ut, men har du en mörk plats så är en i minuten inte alls omöjligt. Grafik: Robert, data från IMO

 4. Titta dit det är mörkast. Meteorerna ser ut att strömma ut från stjärnbilden Perseus, men de kan dyka upp överallt på himlen. Ligg gärna på rygg och bort från störande ljus.
 5. Se månen, Jupiter och Venus. Månskäran, som går upp i nordost ca kl 01 natten mot måndag, kan göra att du ser färre meteorer än annars. Men den är vacker och har sällskap av planeterna Jupiter, som kommer upp runt midnatt och Venus som dyker upp runt 2-tiden.
 6. Rymdstationen glider förbi. Perseider ger snabba streck på himlen – ser du något ljust som rör sig är det Internationella rymdstationen ISS. Den kan du ser när den korsar himlen på fredag kväll kl 23:05, lördag 23:47 och söndag 22:54.
 7. Titta tillsammans med andra! I Göteborg blir ordnar Slottskogsobservatoriet perseidskådning på Botaniska trädgården den 11 augusti (mer info här) och utanför Malmö håller Tycho Brahe-observatoriet specialöppet. I Örebro blir det skådning den 12 augusti hos Örebro astronomi, Norrköpings Astronomiska Klubb tar sig ut fredag och lördag kväll, och i Blekinge obsar KAF den 12.

 8. Spektakulär perseid över Stockholm förra året. Peter Rosén och Clas Svahn fotade samma meteor och lyckades lokalisera den, 70 km ovan Bottenviken. Klicka för mer om deras mätningar. (Foto: Peter Rosén och Clas Svahn)

 9. Rapportera in dina observationer. Internationella meteororganisationen IMO samlar rapporter om perseider och andra meteorregn. Läs mer om hur du kan delta. Eller hälsa på svenska amatörastronomerna som diskuterar perseiderna på forumen Astronomiguiden och Astronet.
 10. Tänk på att du ser kometgrus som förångas i atmosfären. Meteorer är det man ser när små gruskorn i rymden träffas av jordens atmosfär. Kornen som gör perseiderna är spåren som kometen Swift-Tuttle lämnat efter sig i sin bana runt solen. Kometen ligger just nu långt bortom Pluto och kommer nära jorden igen år 2126.
 11. Nyfiken på meteorforskning? Vid Institutet för rymdfysik i Kiruna forskas det flitigt om gruskornen som skapar meteorer – och andra, mindre synliga stoftkorn i solsystemet. En stor fråga är hur mycket stoft, grus och damm från rymden som slår ner på jorden, något som professor Asta Pellinen-Wannberg och hennes kollegor forskar kring. Snart kommer en skutt framåt för forskning om meteorer och vårt närområde i solsystemet då den gigantiska radaranläggningen EISCAT-3D börjar byggas 2014.

Mer läsning för dig som vill veta mer om meteorer. Hon ville bli filmregissör men blev istället meteorforskare: vår intervju med Asta Pellinen-Wannberg. Och Astas egen artikel om meteorer, Små stjärnor som faller. Båda finns i Populär Astronomi 2009 nr 2.

7 KOMMENTARER

 1. Man kan ju hoppas på en bolid också som på fotografiet. Annars bidrar ju perseiderna med lite stoft . Läste någonstans att bortåt 100 ton dagligen samlas upp av Jorden. Tur att det inte kommer i en klump i såfall..

 2. Funderar på att ta ut min nyfunna kärlek till någon vacker plats i närheten av Stockholm för att beskåda detta på söndag-måndag, då stjärnhimmelen är något vi båda vill veta mer om. Däremot behöver jag tips på vart man ska åka? Gärna lite off och en tält-vänlig plats. Alla förslag och tips är välkomna.

 3. @Ludvig: Är det mörkt så fixar stjärnhimlen det vackra, men en sjö kanske speglar fint – P-M Hedén gillar Vallentunasjön, den kanske funkar. Bra är fri sikt mot nordost så får du maximalt med perseider, bästa möjliga månuppgång och (om ni gör en helnatt av det) kärleksplaneten Venus som avslutning. Glöm inte kolla vädret innan bara!

 4. Låg ute en knapp timme igår innan molnen kom in, 16 st stjärnfall blev det. 23-00 Lund, Skåne.

 5. Till Ludvig.
  Det finns ett ställe som jag tror är perfekt för din del. Den gamla stenborgen utanför Runsa, Upplands Väsby. Hela stället känns dessutom lite mystiskt och mystiskt på samma gång. Det är mörkt, rätt högt upp och en plan fin plats.

Comments are closed.