Ett stjärnfall trotsar moln och stadsupplyst himmel över Vallentuna: astrofotografen P-M Hedén kan ha tagit årets vackraste perseidbild. Foto: © P-M Hedén; klicka för att se mer (eller handla på hans nattbilder.se)

Hur var perseiderna 2012 för just dig?
Enligt Internationella meteororganisationen toppade meteorregnet lagom till avslutningsceremonin till OS i London, där bland andra astronomen och Queen-medlemmen Brian May stod på scen. May skrev sin avhandling om just stoftpartiklar i solsystemet.
Vill du ha mer av himlen efter perseiderna? Här kommer några förslag.

 1. Hitta mörkret och se Vintergatan. Utanför våra upplysta städer kan vilken klar natt som helst tusentals stjärnor, Vintergatans mäktiga band över himlen, och med blotta ögat skymta granngalaxen Andromeda, och mer därtill. Ta dig ut på landet – eller bli en kämpe mot ljusföroreningar och kräv att onödig belysning släcks.
 2. Se Venus på morgonen. I gryningen lyser Venus lika vackert i öster som hon gjorde i väster i våras. Gå upp tidigt och beundra.
 3. Sikta på Astronomins dag och natt. Den 13 oktober 2012 kan det hända något astronomiskt nära dig då det blir Astronomins dag och natt för första gången. Kolla programmet på nätet eller hos din lokala astronomiförening.
 4. Skaffa kikare eller teleskop. Dags att investera i lite utrustning? Landets teleskopleverantörer som Astro Sweden, Teleskop-Service och Rymdbutiken drivs alla av entusiastiska amatörastronomer. Hos dem får du gott råd inför köpet av teleskop eller fältkikare. Det gör du även hos forumdeltagarna på Astronomiguiden.
 5. Kryssa planeterna du inte redan sett! Hur går det med projektet att se alla planeter år 2012? Mars och Saturnus syns i skymningen för den som vet var man ska titta (ladda ner Stellarium eller Google Sky Map för hjälp), och Jupiter och Venus är lätta på morgonkvisten. För Uranus och Neptunus behöver du en mörk himmel, och bra stjärnkartor som vägledning (Sky & Telescope har en utmärkt guide).
 6. Håll koll på rymdstationen. Många upptäckte rymdstationen på himlen i helgen. För att få reda på när den passerar kan du kolla Heavens Above eller Twisst eller en lämplig app i mobilen.
 7. Åk till ett jätteteleskop i Chile. Just nu är det inte så omöjligt som det låter. ESO fyller nämligen 50 år och firar med en tävling där första priset är en resa till deras bautakikare VLT i Atacamaöknen. Allt de vill ha är en motivering i ett Twitter-meddelande och du får dessutom skriva det på svenska. Läs mer om tävlingen och om möjligheten att välja vad VLT ska kika på när födelsedagen firas den 5 oktober.

3 KOMMENTARER

 1. Hoppades få se något liknande som på fotot här tidigare. Och minsann, om inte en bolid så i alla fall en rejäl rackare. Den passerade horisontellt ca: 10 grader under polstjärnan från Ost till Väst klockan 22:40 ungefär från Gotlands horisont (Lärbro). Det är som synes ingen vetenskaplik obs det här. Om den uppfattades från något annat håll och hur skulle ju vara kul att veta ändå.

 2. Jo, det var kanske den jag såg från Brissund på Gotland, just som jag tänkte gå in. Men var det 22:40, inte en stund senare? Eller var det två olika, rätt rejäla? En stund tidigare tror jag att jag såg den ynkligaste meteor jag sett, en snabb blinkning i norra delen av Pegasus. Det blev några till dessemellan.

 3. Min meteor var på söndagskvällen (12/8)
  som jag missade att ange. +/- 1-minut
  från 22:40 kanske. Undrar hur många sådana som uppträdde eftersom jag av en slump fick se den här när jag var ute i ett helt annat ärende..

Comments are closed.